Високите потпетици можат да бидат виновни за здравствени проблеми како што болки во грбот. Сепак, многу дами со задоволство ги носат бидејќи бројните парчиња облека со нив изгледаат поубаво, а ние послабо. Не мора да се откажувате од чевлите кои имаат високи потпетици, но можете да ја прилагодите висината на вашето тело.

Три начини да ја изберете вистинската висина на потпетиците за да можете удобно да ги носите цел ден:

Висина на потпетица за секојдневно носење

Овој метод ќе ви помогне да ја одредите најздравата висина на потпетиците за носење на работа или за време на други секојдневни активности. Треба да го измерите стапалото и да ја поделите должината на стапалото со бројот 7. Некои лекари велат дека штиклите не треба да бидат повеќе од 4 см ако ги носите секојдневно.

Совршена висина на петицата

Суштината на оваа формула е дека совршените потпетици треба да бидат доволно високи за да создадат идеална врска помеѓу должината и висината на нозете. Пресметувате така што ќе ја делите висината со висината на нозете и ќе одземете 1,61 од бројот, а потоа ќе го помножите добиениот број со 10, пишува Bright Side.

Максимална висина на петицата

Седнете на стол со испружена нога. Опуштете го стапалото и не покажувајте со прстите. Измерете го растојанието од петицата до предниот дел на стапалото (до делот што ја допира земјата кога сте во потпетици). Ова мерење го покажува природниот наклон на вашето стапало и идеалната висина на петата. Бројот што го добивате и вашата идеална висина на чевли. За повеќето жени, максималната висина на чевлите би била од 7 до 9 см.