Европската метеоролошка служба Severe Weather ја објави првата временска прогноза за зимата 2023/2024 година, а на времето ќе има големо влијание од Ел Нино.
Sever Weather користеше три модели на ECMWF од Европа, CanSIPS од Канада и NMME, кој е заеднички проект на САД и Канада, за долгорочната прогноза за зимата.
Сите овие прогнози се просечна слика за три метеоролошки зимски месеци (декември-јануари-февруари) и ги покажуваат општите временски услови кои преовладуваат.
Дури и ако моделите се 100 проценти прецизни, тоа не значи дека ваквите временски услови треба да траат три месеци по ред.
Тоа само сугерира како би можеле да изгледаат временските шеми најчесто.
Според овие модели, во Европа во зимските месеци се очекуваат потопли од просечните температури и во поголемиот дел од западните и централните делови на континентот.
Пониски температури ќе бидат поизразени во северните и североисточните делови на континентот.
Тоа значи дека главниот начин на циркулација над Европа ќе биде од север кон југ, што значи северен тек над Европа.
Можните врнежи од снег над централна Европа ќе бидат поврзани со интензитетот на северниот тек и одредени студени фронтови кои се спуштаат од север.
Што се однесува до врнежите, повеќе врнежи се очекуваат над централна и јужна Европа.
Прогнозата покажува помалку снег во Европа, освен во повисоките региони и покрај тоа што генерално се очекуваат повеќе врнежи.
Кога станува збор за температурата, ако го погледнете моделот ECMWF, за кој се смета дека е најсигурен, температурите во западна Европа ќе бидат повисоки од вообичаеното.
Но, со областа на низок притисок над северна Европа, се зголемува можноста северниот тек да навлезе подлабоко во внатрешноста, создавајќи неутрална зона над Скандинавија.
Гледајќи ја прогнозата за температурата на површината во Европа, температурите на површината треба да бидат главно над нормалата низ целиот континент.
Но, картите покажуваат и неутрална зона над североисточните делови на континентот.
Моделот ECMWF сигнализира дека Европа ќе има натпросечни врнежи.
Ова го зголемува потенцијалот за снежни врнежи главно над алпската област и во Скандинавија.