Мајкл е обвинет за сексуално вознемирување на Вејд Робсон и Џејмс Сафечак кога тие биле момчиња.

Апелациониот суд во Калифорнија ги обнови тужбите на Вејд Робсон и Џејмс Сафечак против Мајкл Џексон, за кои тврдат дека сексуално ги злоставувал со години додека биле момчиња.

Тричлениот совет на Вториот окружен апелационен суд во Калифорнија утврди дека понискиот суд не требало да ги отфрли тужбите и дека тврдењата на Робсон и Сејфечак дека двете корпорации во сопственост на Џексон имаат одговорност да ги заштитат се основани, пишува Sky News.

Тие ги детализирале нивните наводи во документарниот филм на HBO од 2019 година, „Напуштање на Неверленд“, каде и двајцата тврдеа дека Мајкл ги злоставувал и дека можел да продолжи да го прави тоа поради неговата блиска врска со нивните семејства.

Вејд тврдел дека Мајкл го малтретирал седум години, од кога имал седум до четиринаесет години.

За прв пат го запознал кога имал пет години на натпревар. Злоупотребата наводно започнала кога Вејд отишол на имотот со своето семејство кај Мајкл.

Наводно, заедно спиеле во кревет и се допирале по гениталиите.

Следните неколку години практикувале орален однос и мастурбација.

Во тужбата тие тврделе дека другите вработени во неговата компанија биле свесни за сексуалното злоставување и дека обезбедувале Мајкл да биде сам со другите деца.