Доколку сакате да ја оцените вашата врска, ви ги откриваме 6-те најголеми разлики помеѓу здрава и нездрава врска:

Минимална љубомора

Во здрава врска, ниту еден од партнерите не се обидува да ја ограничи комуникацијата на другиот со саканите и пријателите. Односно, во таквите односи има слобода, каде што секој разбира дека покрај врските, секој има свој живот, други односи и интереси.

Разбирање и наоѓање компромис

Во зрелите врски, луѓето не се плашат да ги изразат своите мислења и ставови. Ако предизвикува контроверзии, тогаш луѓето се обидуваат да се разберат и да ја решат дистанцата со меѓусебно разбирање. Додека во незрела врска едниот партнер секогаш се обидува да го „потисне“ другиот, во комуникацијата користи манипулација за да постигне личен интерес.

Желбата да се развие врската на подобро

Во зрела врска, партнерите се мотивирани, инспирирани, учат нешто еден од друг, стануваат посамоуверени. Ако откриете дека за време на вашата врска со некого се случувале само негативни промени во вашиот живот, тогаш оваа врска дефинитивно не може да се нарече здрава.

Не плашете се да бидете свои

Во здрава врска, секој од партнерите не се плаши да ги покаже своите „необичности“ и да ја истакне својата автентичност , вистинска природа, бидејќи се сигурни дека никој нема да им суди за тоа.

Разговори за иднината

Во зрела врска луѓето се чувствуваат среќно и задоволно, а размислувањата за заедничка иднина се веќе толку присутни што веќе се претворија во „план“. Како што се развива врската, сфаќате дека вашиот партнер е составен дел од сите ваши идни планови.

Искрени и доверливи разговори на која било тема

Покрај тоа што зборувате за потребите и меѓусебните желби, зборувате за тоа како се чувствувате, што ви пречи, што ви се случува во животот… Во незрелата врска, партнерите не зборуваат за потребите на другите, туку се фокусираат само на себе .