Секој успешен лидер имал голем број на падови и неуспеси што ги доживеал во текот на кариерата.
Сепак, реалноста е дека и неуспехот си има свои придобивки, преку тој незгоден процес Вие всушност учите работи коишто инаку не би ги научиле.
Кои се трите причини зошто неуспехот е токму тој којшто Ве прави подобар лидер?
1. Градите аналитички вештини. Грешките што сте ги направиле претходно Ви помагаат во градењето на Вашите аналитички вештини. Вие го разглобувате процесот и почнувате да анализирате што не е во ред, што тргнало наопаку и како да го поправите истото.
2. Станувате поемпатични. Со правењето на грешки, Вие автоматски станувате почувствителни и имате сочувство и емпатија кон другите. Не сте толку строги и имате трпение и разбирање за оние коишто имаат помалку искуство.
3. Се зајакнува Вашиот личен бренд. Со споделувањето на Вашите искуства, Вашето лидерско патување, лекциите и предизвиците Вие одите кон нови можности во кариерата.