Поларната светлина, предизвикана од експлозивни сончеви дамки и соларни бури, оваа година е многу повидлива во Австралија и Нов Зеланд отколку во претходните години, привлекувајќи ги ловците на овој природен феномен кои возат со часови низ ноќта за да ја снимат идеалната снимка на поларната светлина.

– Во последните неколку недели видовме навистина добра поларна светлина – изјави астрономот и директор на музејот Отаго Иан Грифин, пренесува Гардијан.

Џејмс О’Ди од Јужниот Остров во Нов Зеланд тврди дека ловот на поларната светлина е „авантура“ која станува „малку зависничка, бидејќи секогаш гледате каде следно ќе се појави поларната светлина“.

Тој и неговите пријатели користат апликации кои ги предупредуваат за можни датуми кога поларната светлина ќе биде видлива и бараат добри места за фотографирање каде што небото е ведро.

Кога ќе ја земете камерата и ќе ги снимате боите на поларната светлина, чувствувате „страопочит“, вели О’Ди.

Аурора австралис обично многу подобро се гледа од Јужниот Остров на Нов Зеланд, но неодамна светлата беа толку сјајни што беа видени од Окленд на Северниот остров.

Аурора бореалис на север од Земјата е позната како поларна светлина, а кога се појавува на Јужниот пол, се нарекува поларна светлина.