Она што луѓето ќе го кажат отсекогаш било сериозна пречка и ограничување за повеќето луѓе. Обично, почитувањето на одобрувањето или неодобрувањето на другите не води до никаква среќа во нашите животи. Секој треба да разбере дека е правилно да се ставите себеси и сопствените желби на прво место за да водите среќен и исполнет живот. И еве некои од најосновните работи што не треба да ги земате во предвид пред јавното мислење:

Одвојте време за себе
Некои луѓе можеби дури и ќе ви се налутат затоа што ги занемарувате и негирате затоа што сакате да уживате во времето само за себе, да се занимавате со вашето омилено хоби или само да се опуштите. Истражувањата дури покажуваат дека овој пат ни помага подобро да се запознаеме и да почнеме да работиме на нашето подобрување.

Сами правите работи што сте ги правеле со друштвото
Исто така е сосема нормално да застанете на брз ручек во ресторан, да одите на прошетка во шума или да пазарувате – работи што обично ги правите со други луѓе. Ненормално е за некои луѓе да ги правите овие активности сами и секако ќе ве прашаат зошто сте сами и дали ви се случило нешто. Тоа не треба да ви пречи.

Го прекинувате контактот со токсичен член на семејството
Само затоа што сте во роднинска врска и имате иста крв, не значи дека треба да го трпите лошото и негативно влијание на одреден член од семејството. Некои велат дека не е во ред да престанете да комуницирате со семејството, но според нас, ако личноста е навистина токсична и штетна за вас – единствениот начин да бидете среќни е да се држите подалеку од неа што е можно повеќе.

Одење во кревет или станување во одредено време
Кога ќе споделите во кое време станувате или легнувате, на пример, некои би извикале „Леле, колку доцна станувате!“. Да, но ако ова е добро за вас, се чувствувате полни со енергија и успевате да ги завршите задачите во текот на денот, тогаш никому не треба да се грижи во колку часот ќе се разбудите. Ова е сосема нормално за вашиот живот.

Одбивање
Многу луѓе се плашат да им кажат НЕ или НЕ МОЖЕ дури и на своите најблиски затоа што сакаат да се спасат од можни конфликтни ситуации или некој да им се налути. Ако постојано сакате да му угодувате на сите и да го исполнувате секој негов хир, тогаш животот ќе ви остане во втор план и тешко дека некогаш ќе бидете исполнети и среќни.