Секоја мајка добро знае дека постои стигма за да се биде самохран родител. Затоа, да започнеме со тоа што никогаш не ја знаете нечија приказна – можете да направите сè „правилно“ во животот, а сепак да завршите самохран родител. Или може да имате непланирана бременост, развод, несреќен настан – животот се случува и она што треба да се запамети е дека секој родител го прави најдоброто што може за своето дете. Еве што треба да знаете за самохраните мајки.

Не се богати

Луѓето претпоставуваат дека сте покриени со издршка, но во повеќето случаи тоа не е точно. Не секој татко плаќа детска издршка, а кога плаќа, обично не е доволно да ги покрие повеќето трошоци поврзани со детето.

Секогаш има некоја „драма“ со таткото ако е во близина

Сите се трудат да бидат разумни возрасни луѓе, но сите стануваат емотивни кога се во прашање нивните деца. Ќе има конфликт, а тоа е природно и многу поздраво отколку да се преправате дека сè е непречено.

Се чувствуваат изолирано и сами

„Нормалните“ мајки имаат финансиска и емоционална поддршка, но луѓето без деца немаат поим како е да воспитуваш дете самостојно. Освен ако не сте доволно среќни да познавате неколку самохрани мајки во вашиот живот, навистина е тешко да се поврзете со другите.

Постојано се грижат дека не се доволно добри

Секој родител се грижи за ова, но другите немаат јавна цензура што може да ги потврди тие стравови. „На децата им требаат мама и тато“, повторуваат сите. Но, тоа е надвор од ваша контрола и се што можете да направите е да се потрудите.

Немаат силно чувство за себе

Од сите луѓе, самохраните мајки имаат најмалку време да се грижат за себе. Цело време оди во работа, готвење, грижа за куќата и време со детето – нови лекции или нов спорт, но никогаш нема време за себе.