Во свет кој постојано нè турка да се подобруваме и да се прилагодуваме, лесно е да се изгуби од вид кои сме навистина – особено кога љубовта е на преден план.
Привлечноста на новата врска може да биде толку силна што може да ве искушува да станете некој што не сте. Но, што се случува кога љубовната магла ќе се подигне?
Има некои работи кои не треба да ги менувате за никого. Еве 5 работи на кои секогаш треба да се држите, дури и кога сте вљубени до око.
Вашите соништа и цели
Сите ние имаме соништа и цели кои палат оган во нашите души , без разлика дали тоа е објавување книга, започнување сопствен бизнис или патување низ светот. Кога сте во врска, тие аспирации не треба да заминат на задното место.
Не сфаќајте погрешно – понекогаш љубовта ни помага да ги усовршиме нашите соништа или дури и да сонуваме поголеми. Во ред е ако доброволно одлучите да ги промените вашите цели за да го земете предвид партнерот. Всушност, ова може да биде убав дел од љубовната врска, се додека вашиот партнер е подготвен да го стори истото за вас.
Вашите основни вредности
Вашите основни вредности се принципите што го водат вашиот живот – како компас што ви помага да се движите низ одлуките и конфликтите. Без разлика дали се работи за силно верување во чесност, посветеност на еколошката одржливост или посветеност на семејството, овие вредности дефинираат кој сте вие во вашата срж. Значи, во врската важно е овие основни елементи да не се загрозени.
Вашата независност
Независноста е скапоцена работа. Слобода е да правиш избор, да имаш свои интереси и да управуваш со својот живот на начин што те прави цели. Да се биде во врска никогаш не треба да значи откажување од тоа чувство на самодоверба.
Сепак, да не ја заборавиме и другата страна. Дел од убавината на љубовта е да знаете дека има некој на кој можете да сметате, особено кога животот станува тежок.
Кога живеете под ист покрив, нема смисла да се однесувате како двајца независни станари кои го делат истиот простор. И здраво и нормално е да се потпирате еден на друг за одредени работи.
Но, тука е работата: има тенка линија помеѓу поврзаноста и толку заплеткувањето што ќе се изгубите себеси.
Вашите односи со семејството и пријателите
Вашите односи со семејството и пријателите се градат со години, можеби дури и со децении. Овие врски се дел од тоа што сте, и исклучително е важно да ги одржувате, дури и кога сте длабоко заљубени во некој друг.
Партнерот никогаш не треба да ве натера да избирате помеѓу него и другите важни луѓе во вашиот живот. Сепак, да бидеме реални: тој не мора да биде најдобар пријател со секоја личност што ја сакате. Тој е во врска со вас, а не целиот ваш социјален круг. Меѓутоа, ако вашиот партнер почне да ве притиска да ги прекинете врските со одредени луѓе, тоа е големо црвено знаме на кое треба да обрнете внимание.
Вашите лични граници
Вашите лични граници се како невидлива ограда што ја опкружува вашата емоционална благосостојба. Тие одредуваат што е прифатливо, а што не е во начинот на кој другите комуницираат со вас.
Кога ќе влезете во врска, примамливо е да ги намалите тие граници во име на љубовта или компромисот. Но, нивното менување за туѓа удобност е лизгава патека која често води до незадоволство и губење на самопочитта.
Можеби ќе откриете дека одредени граници можат да бидат извиткани во здрава врска. Ќе научите да се толерирате меѓусебните чуда, а можеби дури и да го промените мислењето за некои работи. Но, овие промени треба да бидат взаемни и да се чувствуваат соодветно за вас.
Запомнете дека поставувањето граници не е да го исклучите вашиот партнер, туку да создадете здрава емотивна средина во која ќе можете и двајцата да напредувате.
Ако некој навистина се грижи за вас, ќе ги почитува вашите граници наместо да ве натера да ги промените. Вашата емоционална благосостојба вреди.