Технологијата е прекрасна работа, но дали забележувате како го продолжува работниот ден? Преку паметниот телефон, е-поштата, апликациите за комуникација, вашиот шеф сега има пристап до вас во секое време од денот. Многу шефови го искористуваат ова, што пак доведува до акумулација на огромна количина на стрес кај вработените. Постојаниот стрес страшно влијае на некоја личност и го зголемува ризикот од срцеви заболувања, депресија и прекумерна тежина. Ако сакаме да бидеме здрави и продуктивни на работа, мора да воспоставиме јасни граници помеѓу личниот и професионалниот живот. Запомнете, постојат неколку работи што не му ги должите на шефот. На пример:
Вашето здравје
Секојдневниот стрес, недостатокот на соодветен сон и физичката активност полека, но сигурно создаваат предуслови за здравствени проблеми. Пред да знаете, ќе започнете да се жалите на болки во грбот и проблеми со очите.
Клучот за спречување на овие проблеми е да се создаде здрава рутина. Размислете што ви треба за да го подобрите вашето здравје – прошетки за време на паузата за ручек, целосна релаксација за време на викендите, користење на деновите за одмор. Направете план што ќе ви помогне да ја вратите силата по напорниот работен ден и држете се до него.
Вашето семејство
Лесно е да паднете во професионалната стапица што ве тера да ја ставите работата на прво место, а семејството на второ место. Многумина од нас го прават тоа затоа што на работата гледаат како на средство за задоволување на потребите на семејството. Иако овие мисли се во основа за доброто на нашето семејство, во реалноста тие само му штетат. Кога сте на смртна постела, нема да се сеќавате колку пари заработивте за вашиот партнер во животот и за вашите деца и внуци. Ќе се сеќавате на сите моменти што направија да се чувствувате горди и среќни. Не се лишувајте од овие спомени во име на парите.
Вашиот идентитет
Работите се отидени предалеку ако размислите за важните работи во вашиот живот и работата е единствената работа што ви паѓа на памет. Градењето хоби и интереси надвор од канцеларијата е забавно. Ова ви помага да го ослободите стресот од работа, да растете како личност и да избегнете исцрпеност.
Вашиот здрав разум
Вашето ментално здравје и стабилност не е нешто што вашиот шеф може да го следи, така што ќе мора сами да поставите граници. Кога ќе ја завршите својата работа за денот, па дури и за неделата, а вашиот шеф ќе биде зафатен со дополнителни задачи, најдоброто нешто што можете да направите е да кажете не. На овој начин, ќе се осигурате дека кога ќе се вратите на работа, ќе го направите тоа обновено и со нова сила да ве направи повторно продуктивни.