НЕ се жртвуваат
Ејми Морин верува дека „препуштањето на самовиктимизација ве спречува да го живеете животот во потполност“. Овој став само ви троши време и енергија. Оптоварени сте со негативни емоции, на крајот ги уништувате врските и ги повредувате оние околу вас и себе си.
Што можете да направите за тоа? Авторот ве учи да го замените самосожалувањето со благодарност. Сетете се на оние мали нешта кои ве прават среќни секој ден. Ги има повеќе отколку што мислите.
НЕ се откажуваат од моќта што ја имаат
Кога луѓето наидуваат на одредени граници, без разлика дали се физички или емоционални, тие имаат тенденција да заборават колку се силни. Кај спротивниот пол, ментално силните луѓе НЕ забораваат на работите за кои се способни. Тие ги следат своите цели и се борат да стигнат до врвот, без разлика на препреките на кои ќе се сретнат на патот. Во оваа смисла, Ејми Морин го дава примерот на славната Опра Винфри, која „одлучила да избере како да се дефинира себеси во животот, без да се откаже од моќта“.
НЕ се плашат од промени
Според авторот, ментално силните луѓе не бегаат од промените, туку ги прифаќаат со раширени раце . Колку и да е страшна промената, таа ви помага да растете. Во спротивно, остани.
НЕ се фокусираат на работи кои не можат да ги променат
„Потребата за контрола е на некој начин одговор на анксиозноста. „Наместо да се обидувате да се фокусирате на управувањето со вашата анксиозност, вие се обидувате да ја контролирате вашата околина“, вели Морин. Во оваа смисла, авторот ве поттикнува да се фокусирате на вашите можности, на добрите работи што се случуваат околу вас, на луѓето кои се навистина важни за вас.
НЕ се трудат да им угодат на сите
Ментално силните луѓе не се грижат за мислењето на оние околу нив . Не обидувајте се да им угодувате на сите цело време. Тие знаат дека овој став води само до неуспех, потрошено време и нервоза.
НЕ се плашат од пресметани ризици
Во принцип, луѓето се плашат од ризици: од финансиски ризици, до промени во кариерата или нова врска. Но, овој страв може да биде предизвикан и од недостаток на знаење за одредена област. Ментално силните луѓе се мајстори за истражување на нови области. Тие знаат како да ги постават вистинските прашања и да управуваат со ситуацијата. Тие ја напуштаат својата комфорна зона и се подготвени да дејствуваат.
НЕ остануваат заглавени во минатото
Ментално силните луѓе знаат дека минатото е минато. Тие живеат во сегашноста и се свесни дека не можат да променат нешто што веќе се случило. Тие се фокусираат на сегашноста и како можат да се развиваат.
НЕ ги повторуваат истите грешки
Силните луѓе ги анализираат своите грешки и учат од нив. Направете план за иднината и постапете соодветно.
НЕ се плашат кога гледаат како другите луѓе успеваат
Успехот на другите не е закана за вашиот успех. Силните луѓе веќе го знаат ова, па не се обесхрабруваат кога другите успеваат, дури ги поддржуваат колку што можат.
НЕ се откажуваат
Животот е полн со изненадувања, а успехот воопшто не е загарантиран. Силата на карактерот се гледа во случајот на оние луѓе кои не се откажуваат при првата грешка/првиот неуспех. Тие се упорни луѓе, кои не се плашат да се обидат повторно. Во оваа смисла, Ејми Морин го наведува д-р Сус како пример: неговата книга била одбиена од издавачите повеќе од 20 пати. Денес тој ужива светски успех.
НЕ се плашат од осаменост
Осаменоста не е лоша работа. Ова може да ви помогне подобро да се запознаете себеси, да развиете одредени вештини, па дури и да станете покреативна личност .
Немаат никакви очекувања од другите луѓе
Светот околу вас не ви должи ништо. Сè зависи само од вас, вие сте одговорни за вашата благосостојба. Со размислување на овој начин, избегнувате несакани тензии и конфликти.
НЕ очекуваат се да се случи веднаш
Силните луѓе не очекуваат чуда и моментални резултати. Тие знаат дека успехот вклучува работа, посветеност, грешки и цел процес на учење.