Го знаете тоа чувство на чекање во долга редица за да купите нешто за што вашиот партнер отсекогаш сонувал. Колку и да сте биле нервозни додека сте слабееле, откако ќе ја видите радоста во очите на партнерот, ја заборавате целата напнатост и срцето ви се полни со среќа. Тоа е толку силен наплив на ендорфини што научниците го споредуваат со чувството да се биде спортист и да се освои првото место. Центарот за задоволство во вашиот мозок делува како вие да го примате подарокот. Денес ви претставуваме 5 причини зошто дарежливоста во врските им носи радост не само на другите, туку и на вас.

Дарежливоста води до поголема среќа во браковите

Давањето подароци не е важно само од материјална гледна точка. Всушност, духовно тоа ги прави партнерите да се чувствуваат многу позначајно. Студијата на Универзитетот во Вирџинија покажа дека великодушноста е клучен фактор за здрави бракови, истакнувајќи дека во нивниот примерок од 2.870 мажи и жени, оние кои давале и добивале романтични подароци од/на своите партнери го опишале бракот како среќен.

Вистинскиот тип на подарок може да ја зајакне вашата врска

Знаете колку се чувствувате среќни кога ќе добиете подарок што покажува дека партнерот не само што ви купил нешто, туку ги запознал вашите потреби и желби. Ова е опиплив знак дека вашиот партнер не само што ве слуша, туку и ве слуша.

Трошењето пари на некој друг ги прави луѓето посреќни отколку трошењето пари на себе

Студијата спроведена од истражувачи од Универзитетот во Британска Колумбија и Харвард покажа дека кога луѓето ги трошат своите пари на некој друг, се чувствуваат посреќни отколку кога ги трошат на себе.

Ако сте дарежливи кон вашите деца, многу е поголема веројатноста тие да ја возвратат услугата

Не, ние не ви кажуваме да ги разгалите вашите деца, но истражувањата покажуваат дека колку повеќе трошите на вашите деца, толку е поголема веројатноста тие да ве поддржат кога ќе бидете постари.

Дарежливоста го зголемува вашиот животен век

Дали сакате да живеете подолго? Продолжете да давате, вели науката. Истражувањето покажало дека оние кои биле дарежливи кон семејството и пријателите имале помал ризик од смрт во период од пет месеци од оние кои не го правеле тоа.