1) Тој ви зборува „одозгора“
Првиот знак дека сте премногу фини во врската и дека партнерот ве искористува е кога ви зборува „одозгора“. Токсичните врски често го развиваат овој модел на комуникација меѓу партнерите. Исто така, ова е многу тешко да се забележи, па внимавајте на тонот со кој ви зборува, дали е снисходлив…

2) Ретко слуша што му кажувате
Следниот знак дека всушност сте премногу фини и дека вашиот партнер го користи тоа е дека „вашето не се слуша“. Секогаш кога ќе се обидете да кажете нешто, вашиот партнер се смирува или само зборува погласно од вас. Во најлош случај, тие може да ви кажат да замолчите и јасно да ви кажат дека тоа што имате да го кажете не е важно.

3) Се чувствувате како „инвентар“ во сопствената врска
Следниот важен знак дека сте премногу фини во врската и дека партнерот ве искористува е тоа што се чувствувате како инвентар. Со други зборови, тоа е како да сте невидливи и само заштедувате простор за следната личност што ќе дојде. Ако чувствувате дека вашиот партнер навистина не ви е посветен, многу често тоа е затоа што навистина не е. И ако се плашите да имате тежок разговор за тоа како се чувствувате, тогаш тоа е дефинитивен знак дека сте претерано добри.

4) Од вас се очекува да му дадете се што ќе посака
Следно, од вас се очекува да му дадете на партнерот сè што ќе посака. Без разлика дали се работи за вашите пари, време, внимание или дури и вашето тело, од вас се очекува да бидете достапни на кој било начин што тие очекуваат. Ако веднаш не се појавите да ги исполните нивните барања, обвинети сте дека сте нечувствителни и недоволно посветени.

5) Емотивно ве уценува
Да се ​​биде премногу фин, за жал, може да доведе до емоционална уцена. Од вас се очекува да бидете одговорни за емоционалната благосостојба и среќата на партнерот. Овој вид на уцена често се користи за да ве принудат да правите што сака вашиот партнер и да ја обезбедите секоја негова потреба. Затоа што ако не правите се што сакаат и, тогаш не сте вистински посветени…

6) Тој бара да докажете дека го сакате
Многу често, емоционалната уцена се заснова на тоа што партнерот ве манипулира да правите или да се согласите на одредени работи за да докажете дека го сакате. Едно е кога ќе побара од вас да промените нешто што му пречи или да направите нешто што му се допаѓа, но ако тој инсистира на тоа дека ќе покажете љубов на тој начин – тоа е токсично.

7) Ве обвинува дека сте себични ако кажувате што сакате
Ако и кога зборувате за тоа што сакате со манипулативен партнер, тој ќе ви каже дека се однесувате неразумно. Формулата е едноставна: вашите потреби се погрешни, неразумни или претерани, додека неговите потреби се разумни и неопходни.

8) Тој ве искористува финансиски
Сигурен знак дека сте премногу фини во врската е кога партнерот ќе ве искористи финансиски. Така, не само што ви ги краде парите, туку и ја уништува вашата самодоверба. Ако сте толку фини што не можете да му кажете не кога ќе ви ја побара кредитната картичка, никогаш нема да ја промените врската во оваа врска.

9) Флертува со други, но ја отфрла вашата љубомора
Друг знак дека треба да повлечете малку поцврста линија во врската е кога вашиот партнер отворено флертува со другите и очекува да не се грижите за тоа. Ако спомнете нешто, обвинети сте за љубомора. Постојат многу форми на флертување на кои треба да внимавате, од разговор и споделување фотографии на интернет, коментирање на туѓ изглед или одржување блиски пријателства кои се чини дека ја преминуваат границата на „пријателството“. Ако забележите дека ова се случува во врската и сметате дека би било грубо да прашате, веќе сте се ставиле во подредена положба.

10) Ви се заканува и често поставува ултиматуми
Многу од најлошите искуства во врските доаѓаат од тоа што некој е премногу фин.

„Направи го ова или кажи го ова или ќе си заминам“, „Ако ми раскинеш, ќе се повредам“, се само дел од уцените што ги користи манипулативниот партнер. Основниот заеднички елемент во сите ултиматуми е токму оваа емисиона уцена – ако не правиш што сака, не сакаш доволно. И тоа е картата што ја играат.