Икигаи е јапонски концепт кој комбинира „ики“ – живот и „гаи“ – вредност. Обично се однесува на работите во животот на една личност кои му даваат значење и вредност. Грубо преведено, тоа е „она за кое вреди да се живее“ или „причина да се разбудите наутро“.
Еве 10 правила на икигаи кои ќе ви помогнат да живеете долг и среќен живот:
Одвојте време
Брзањето е обратно пропорционално со квалитетот на животот. Полесно постапи со себе. Како што вели старата поговорка: „Оди полека и ќе одиш далеку“. Кога ќе ја оставиме итноста зад себе, животот и времето добиваат ново значење. Не се обидувајте се да сфатите, спијте на прашањата на кои сè уште немате одговор.
Опкружете се со добри пријатели
Пријателите се најдобриот лек. Дајте им го заслуженото внимание. Тие се во вашиот живот за да им се доверите на вашите грижи, да споделувате приказни кои ви го разубавуваат денот, да добивате совети, да се забавувате, да сонувате. Исто така, погрижете се редовно да ги гушкате вашите сакани.
Останете активни
Оние кои се откажуваат од работите што ги сакаат и во кои се добри, ја пропуштаат својата цел во животот. Затоа е важно да продолжите да правите работи од вредност, да напредувате, да им носите убавина или корисност на другите, да помагате и да го обликувате светот околу вас, дури и откако ќе заврши вашата „официјална“ професионална активност.
Вклучете се во форма за вашиот следен роденден
Водата се движи, најдобро е кога тече свежа и не стагнира. На телото во кое се движите низ вашиот живот му треба малку секојдневно одржување за да продолжи да работи долго време. Покрај тоа, вежбањето ослободува хормони кои прават да се чувствуваме подобро.
Насмевнете се
Веселиот став не е само релаксирачки – помага и да се дружат. Добро е да се препознаат работите кои не се толку прекрасни, но никогаш не треба да заборавиме каква привилегија е да се биде овде и сега во свет полн со можности.
Поврзете се повторно со природата
Иако повеќето луѓе живеат во градовите овие денови, луѓето се дизајнирани да бидат дел од природниот свет. Мора често да се враќаме на него за да ги наполниме батериите.
Заблагодарете се
На вашите предци, на природата која ви го обезбедува воздухот што го дишете и храната што ја јадете, на вашите пријатели и семејството, на сè што ви ги разубавува деновите и ве прави да се чувствувате среќни што сте живи. Поминете миг секој ден заблагодарувајќи се и ќе гледате како расте вашата залиха на среќа.
Живејте во моментот
Престанете да жалите за минатото и да се плашите од иднината. Денес е се што имате. Искористете го максимумот од тоа. Направете го еден за паметење.
Не го полни стомакот
Помалку е повеќе кога станува збор за исхрана за долговечност. Според правилото од 80 проценти, за да останеме поздрави подолго, треба да јадеме малку помалку отколку што бара гладот, наместо да се натрупаме.
Следете ги икигаи
Во вас има страст, уникатен талент кој им дава смисла на вашите денови и ве тера да го споделите најдоброто од себе до самиот крај. Ако сè уште не знаете што е вашето икигаи, како што вели Виктор Франкл, вашата мисија е да го пронајдете.