Мажите нека бидат мажи, и вашата женска моќ нека ги направи подобри!
Ако сте во романтична врска со маж, тогаш веројатно постојано сте изненадени од некои работи за неговиот карактер. Но, не грижете се, бидејќи сеуште не знаеме многу за тоа што се случува во главите на мажите.
Понекогаш е многу тешко да се поверува дека мажите и жените потекнуваат од иста планета, бидејќи сме толку различни. Но, има добри вести – кога мажите и жените почнуваат да разбираат какви се овие разлики, тие стануваат прекрасно дополнување едни на други во врската.
Ако сакате да видите како вашиот маж цвета и расте близу вас, тогаш треба да ги запомните следните важни совети кои ќе ви помогнат да разберете што всушност мисли мажот:
Мажите се програмирани да ја штитат и обезбедуваат жената
Човечкиот мозок е програмиран да го штити своето „племе“ од закани дури и во денешниот свет. Ако сте силна и независна жена, тогаш можете да одбиете маж да ве заштити, бидејќи вие самите можете да го направите тоа совршено. Сепак, важно е да разберете дека кога мажот ве штити, тој воопшто не ве смета за слаба или немоќна. Всушност, ова значи дека тој го следи повикот на неговите основни биолошки инстинкти и дека ве смета за вредни и достојни за негова заштита.
Мажите се фокусирани на една работа
Во почетокот на човештвото, мажите и жените играа многу различни улоги: мажите ловеа, а жените се собираа. За време на еволуцијата, работата на машкиот и женскиот мозок малку се промени.
Мажите имаат тенденција да се фокусираат само на една задача. Само помислете – ловецот не цели кон целото стадо одеднаш. Во спротивно, тој може да промаши. Секој маж и жена извршува важна функција дизајнирана да го одржи животот на „племето“. Мажите и жените совршено се надополнуваат ако ги разбираат нивните разлики.
На мажите им треба слобода
Чувството на бесконечност и слобода им носи задоволство на мажите. Секој припадник на посилниот пол сака да се чувствува вклучен во светот и во исто време да биде ослободен од неговите ограничувања и стрес. Жените, од друга страна, копнеат за интимност и исполнетост. Но, тоа не значи дека мажите отстапуваат од врската. Едноставно, понекогаш вашиот партнер треба да се одмори и да се повлече за да ја пренасочи својата енергија во вистинската насока. Ако забележите таква желба кај вашиот сопруг, само дајте му слободно време за себе и не грижете се. И тоа не значи дека тој се обидува да се дистанцира од вас!
Запомнете дека му е потребна слобода исто колку што му е потребна интимност. Две различни насочени потреби понекогаш доведуваат до недоразбирање во врската, освен ако не сте свесни за природата на овие желби.