Обично не се грижиме за нашето здравје додека нешто не почне да боли. Иако дури и најздравите луѓе може да доживеат непријатност од време на време, постојат некои здравствени заболувања кои не треба да ги игнорираме.

Вашиот измет лебди

Иако изметот обично тоне во тоалетот, постојат одредени промени во вашето тело кои можат да предизвикаат вашиот измет да лебди. Одредени намирници што ги јадете може да предизвикаат формирање на гас во вашата столица, спречувајќи го да потоне. Пловечката столица обично не е ништо за што треба да се грижите, но можеби ќе сакате да ја намалите храната како грав, млеко или јаболка бидејќи тие можат да предизвикаат гасови.

Очите ви се секогаш суви

Очите може да се чувствуваат суви и чешање ако поминувате премногу време на екранот на телефонот или компјутерот. Но, ако забележите силна сувост во очите и устата, тоа може да биде знак за воспаление. Хроничните суви очи може да бидат предизвикани од инфекција на жлездите кои произведуваат солзи и плунка.

Губење на косата

Ако одеднаш забележите силно опаѓање на косата , ова може да биде знак дека имате недостаток на железо.

Секогаш сте ладни

Ниските нивоа на тироидните хормони го забавуваат вашиот метаболизам и тоа може да направи да се чувствувате ладно дури и во топла соба.

Забите ви се чувствителни

Ако вашите заби се чувствителни на топла или ладна храна, ова може да биде знак за проблеми со цревата. Ерозијата на забите и чувствителноста на забите може да укажуваат на рефлукс на киселина. Може да го оштети заштитниот слој на забната глеѓ, но ако вашиот стоматолог рано го идентификува проблемот, тој лесно може да се излечи.

Силна жед

Пиењето доволно вода е од витално значење за нашето здравје, но ако сте постојано жедни, тоа може да биде симптом на дијабетес . Бидејќи дијабетесот предизвикува акумулација на гликоза во крвта, вашите бубрези работат понапорно, што пак доведува до зголемено мокрење и жед.