Некои жени намерно ја избираат улогата на љубовница. Она што ја тера жената да започне врска со оженет маж сосема свесно. Одговорот го дава психологот Ерика Ромеро Отеро.
Самодоверба
За некои жени, „киднапирањето“ оженет маж е вистинско достигнување, што ја зголемува нејзината ниска самодоверба .
Моќност
Жената која спие со оженет маж има голема моќ. Таа може да контролира маж кој не сака да му го уништи бракот. Таа знае дека нејзиниот љубовник нема да се осмели да покаже дека ја изневерува својата сопруга, со што на љубовницата и дава целосна контрола над ситуацијата.
Самата врска
Друга причина зошто некои жени се занимаваат со мажени мажи е врската што и е потребна во моментот. Таа не бара брак и семејство, а оженет љубовник може да и даде врска без обврски и одговорности.
Ризикот
Ова звучи глупаво, но ризикот да ве „фатат на местото на злосторството“ е многу привлечен фактор.Тајните се многу интересни и возбудливи за некои жени.Мислата да мора се да чува во тајност ги додава емоциите од овој тип на врска.
Финансиска сигурност
Зрелиот оженет маж, по правило, е финансиски стабилен. Има работа, може да го издржува семејството, а љубовницата може да смета на тоа што го сака.