• Почувствувајте ја болката и дозволете си време да тагувате – Егзодусот заврши, и иако тоа можеби звучи како нешто што луѓето го кажуваат, има многу мудрост во тие неколку зборови. На крајот на денот, колку повеќе се обидувате да бегате од вашите чувства или се обидувате да ги игнорирате, заборавите, толку повеќе ќе мора да се соочите со нив подоцна. Подобро е да се движите напред и да се соочите со тоа сега и да жалите за загубата отколку да ги потиснувате своите емоции .
  • Не си поставувајте прашања одново и одново – Можеби е примамливо да седите и да се запрашате што ќе се случеше доколку работите се решат. „Што ако се вратам сега? може да се запрашате. Можеби ќе се запрашате: „Дали можев да направам нешто поинаку?; „Дали можев да го задржам?“ Размислувањето за овие прашања во вашата глава може само негативно да влијае на вашето расположение, да ви го отежне и да ве одведе на погрешен пат. зошто е важно да ги оставите сите прашања и да ја поминете оваа фаза без да се вратите во минатото .
  • Целосно прекинете ги контактите – Можеби изгледа како тешка задача, но ако врската е токсична или знаете дека нема шанси за успех, не се придржувајте до неа. Не фокусирајте се на оваа личност, надевајќи се дека работите еден ден магично ќе се решат. Мора да го прекинете контактот ако очекувате да продолжите понатаму. Да, има исклучоци од ова, на пример, ако имате деца со оваа личност. Меѓутоа, ако немате ВИСТИНСКА причина да бидете околу оваа личност, едноставно немојте.
  • Избегнувајте ситуации кои можеби се нејасни – Избегнувајте ситуации во кои мислите дека ќе се сретнете, не одете на места кои ве потсетуваат на него, не правете работи кои силно ве поврзуваат со таа личност. Обидете се да си го олесните , а не потешко.
  • Откажете се од затвореноста – Не затворајте и повлекувајте се во себе, туку отворено зборувајте за вашите емоции. Ако не можете да го кажете она што го чувствувате, напишете писмо за збогум и изгорете го.
  • Создадете систем за поддршка – Изградете си систем за поддршка од доверливи пријатели и семејство. Одете кај нив и замолете ги да ве потсетат зошто на прво место сте ја напуштиле оваа врска , што е добро и што може да се очекува од вас сега.
  • Бидете искрени со себе – Треба да бидете искрени со себе зошто мораше да заврши оваа врска. Можеби е тешко, но мора да бидете брутално искрени со себе. Седнете и запишете зошто не можете да бидете со него и бидете отворени кога ќе си го кажете тоа.
  • Дозволете си да се обидете повторно – Дозволете си повторно да бидете среќни, обрнете внимание на сите можности и прекрасни работи кои ве опкружуваат. Дозволете си радост и нови шанси, а љубовта ќе се појави кога треба . Вие заслужувате таква радост .