Понекогаш животот може да биде прилично зафатен и е вистински предизвик да ги проверите задачите од списокот. Честопати посакуваме да најдеме време за некое хоби или нешто мало, но премногу сме зафатени за да го направиме тоа. Сепак, не се губи сета надеж. Одличен начин да се справите со сето тоа е да направите месечна листа каде што ќе ги запишете работите што треба да ги правите барем еднаш месечно за да се грижите за себе и за вашето ментално здравје. Еве ги 8-те работи што апсолутно мора да ги вклучите.

Планирајте ден за „управување со животот“.

Ова најдобро се прави на почетокот на месецот, но денот на администрацијата посветен на извршување на оние досадни ставки од списокот со задачи кои спаѓаат во колоната „живот“ – важни состаноци (доктор, стоматолог, тестови на крвта), преглед на вашата буџет, организирање на вашите датотеки (документи, фотографии од телефонот) итн. Можеби мислите дека не ви треба, но верувајте ми, ви треба!

Како навика за усвојување (или прекинување)

Ние сме нашите навики. Секој месец, изберете една навика што сакате да ја воведете во вашиот секојдневен живот или која сакате да престанете да ја правите. Со фокусирање на само една навика, поголема е веројатноста да успеете во вашите напори.

Посветете барем еден ден да „не правите ништо“

Одморот не е мрзеливост, туку апсолутно неопходен луксуз. Погрижете се да одвоите барем еден ден за да не правите речиси ништо освен да читате или гледате филмови. Вие заслужувате пауза.

Повикајте ја саканата личност која постојано ја заборавате

Врските се важни и мора да се негуваат за да бидат стабилни и здрави. Секој месец преземете иницијатива да видите барем една личност во животот со која долго време сте сакале да се надокнадите, но не сте го направиле тоа. Тоа е еден од најдобрите начини да се рецентрирате и да се чувствувате поздраво.

Темелно исчистете го домот

Покрај редовните активности за чистење, вршете основно чистење еднаш месечно – како што се бришење на внатрешноста на микробрановата печка, чистење на рерната, средување на плакарот итн. Звучи заморно, но всушност е доста задоволувачко.