Исклучувајќи ги специфичните контексти или лични мислења, општата дефиниција на “лош другар” може да се однесува на некој кој не го исполнува очекувањата или стандардите за позитивно и пријателско однесување во пријателските односи. Некои карактеристики на лоши другари можат да бидат:

Несолидарни: Лошите другари можат да бидат незаинтересирани за вашите потреби, не се поткрепуваат во вашите успеси и не се грижат за вашите затоци.

Лажливи: Ако другарот има навика да лаже или да крие информации од вас, тоа може да го понижи нивниот карактер и довербата што ја имате во нив.

Себични: Ако другарот често се однесува егоистично и ги поставува своите потреби пред вашите, може да имате впечаток дека не ве цени или го користи вашето пријателство само за личната корист.

Непоштени: Ако другарот е непоштен и не го почитува довербата што му ја покажувате, може да сте изложени на ризик од измами и лоши одлуки.

Токсични: Лошите другари можат да бидат токсични и негативно да влијаат на вашиот живот, стил на мислење и емоции.

Важно е да се сетите дека секој човек може да прави грешки или да има лоши моменти. Понекогаш, откако ќе препознаете лоша карактеристика кај пријател, можеби ќе може да работите за подобрување на односите и разбирање на причините зад нив. Но ако вашиот пријател често покажува вредности и однесување што не одговара на вашите, можеби треба да размислите за смисленоста на продолжувањето на таков однос. Вистинските пријатели треба да го почитуваат и поддржуваат вашиот раст и благосостојба.