Веројатно ви се случило еднаш кога сте отишле на состанок со некој кој бил емотивно недостапен да сте забележале црвени знамиња, но да ги игнорирате. Ве привлече тајноста и сценариото „што ако“. И тогаш паѓаш во вител на копнеж по таа личност , постојано фантазираш, чекајќи повик што не го добиваш. И кога конечно ќе ве повика, вие сте на седмо небо. Експертите ни откриваат како да препознаеме дали некој е емотивно недостапен и дали само губите време со таа личност.
Запознавањето е болна реалност
Со личност која е емотивно недостапна , никогаш не добивате среќен крај. По некое време се повлекува и ве остава без никаква најава. Таквиот профил на луѓе постојано бара секаква негативна ситница за да можат да ја прекинат врската пред тоа да го направи партнерот. Овој одбранбен механизам прави повеќе штета отколку корист. Една од причините зошто постојано бегаат е стравот да не бидат оставени и повредени.
Ве остава во копнеж по љубов
Првиот знак дека некој е емоционално недостапен е ако постојано размислувате за него и сакате да бидете во постојан контакт.Тоа е затоа што тие ви даваат трошки внимание , оставајќи ве постојано да сакате љубов. Таквата личност е непредвидлива и никогаш не знаете што ќе се случи следно, не знаете кој ќе биде следниот чекор и не знаете што навистина размислува. Тоа е она што го задржува вашето внимание и ослободува адреналин.
Чувствувате пеперутки, а тоа не е добро
Иако пеперутките изгледаат прекрасно, тие се всушност знак на емоционална недостапност и на крајот се предупредување испратено до вашиот нервен систем. Тие ќе се појават дури и ако само добиете порака од токсична личност. Никогаш не знаете кога ќе слушнете, па кога ќе го слушнете, добивате удар од допамин што ве поттикнува доволно за да продолжите. Тенденцијата да се бараат емоционално недостапни партнери може да биде последица на лошиот однос со родителите во детството. Се надевате дека таа личност ќе ве избере вас и ќе ве убеди дека сте доволно достојни.
Се согласувате и уживате во трошките на вниманието
Кога сте со емотивно недостапна личност, како да сте стигнале до нешто недостижно, бидејќи таа е толку зафатена што кога накратко ќе ви даде приоритет или ќе ве направи дел од нејзиниот живот, се чувствувате избрано. Бидејќи не ви е јасно што сака, секое внимание ве привлекува во нејзината орбита. Ова можеби на почетокот изгледа убаво, но најдобро е да не паднете во стапицата.