Од почетокот на интраутериниот развој во геномот на секоја личност е вградена одредена програма. Таа е таа што одредува која ќе биде висината, бојата на очите , градбата, карактерните црти, предиспозицијата за одредени активности, па дури и болестите .
Модерната медицина има способност да го контролира текот на различни биохемиски и физиолошки процеси. Епигенетиката активно се развива – релативно млада наука – гранката на генетиката која проучува како нашето однесување и околината влијаат на работата на нашите гени. Со други зборови, научниците и лекарите можат да влијаат на некои фактори. На возраст од 35-40 години, човечкото тело обично успева брзо да се опорави и побавно да ги троши ресурсите, благодарение на што практично не се чувствуваме стари или болни. По 40 години, сликата се менува.
Денеска ви претставуваме 7 здрави навики што треба да ги имате доколку имате над 30 години:
Редовни прегледи
Ова е здрава навика која ви овозможува навреме да ги фатите сигналите на телото за проблемите, пред да се развие каква било патологија. Откако ќе го пронајде „проблемот“, лекарот може да препише голем број мерки за спречување на развојот на болести
Диета
Не е тајна дека не постои единствена диета која е универзална за секого. Сепак, можеме да процениме која програма е вградена во нашиот геном и кој тип на исхрана е најсоодветен за нас. Постулатот „ние сме она што го јадеме“ и денес е актуелен
Здрав сон
Тешко е да се прецени важноста на спиењето и одморот. За време на спиењето , се одвиваат ресторативни процеси и нервниот систем мирува. На крајот на краиштата, целосниот сон влијае на нашето расположение, на функционирањето на сите органи и системи и на целокупното здравје.
Хигиенска дневна рутина
Во современиот свет, тешко е да се замисли дека човекот работи само во оние часови кога сонцето изгрева и легнува кога ќе зајде. Во меѓувреме, не смееме да ги нарушуваме механизмите кои самата природа ги поставила. Обидете се да не работите 24 часа на ден и да легнете во исто време.
Време за себе
Тоа значи дека треба да бидете способни да правите работи што ви носат радост од време на време . Без разлика дали се работи за хоби, средба со пријателите, прошетка или нешто друго. Позитивните емоции се исто толку важни колку и кислородот
Спорт
Долго време е докажано дека движењето го забавува почетокот на староста. Во суштина, младоста значи нормална мускулна маса, нормално ниво на гликоза во крвта, нормален сооднос на различни видови масти во крвта и активна работа на митохондриите (енергетските клетки на нашите клетки).
Вода
Не заборавајте да го хидрирате вашето тело.
Овие едноставни правила можат да станат вообичаени и неразделни и ќе ви помогнат да останете здрави и млади долго време.