Љубовта е најсилната емоција. За секого има различна боја, чувство… Покрај неа, секогаш постои уште еден куп на емоции што можат да не измамат дека сме заљубени и дека го сакаме партнерот. Кои се тие и како можат да не збунат?

Потреба за стабилност

Кога нашиот сопствен живот е нестабилен, копнееме да ја пронајдеме таа стабилност на друго место. Кога ќе започнеме да излегуваме со некој чиј живот се одвива непречено спокојно и стабилно за разлика од нашиот, најверојатно ќе се заљубиме во таа личност. Но, дали тоа е навистина ќе биде љубов или само ќе се држиме до таа личност со идејата да си го средиме нашиот живот, на тоа прашање можеме само ние да си одговориме.

Воз на емоции

Можеби сите сме биле во врска со личност за која сме имале силни чувства. Од добри емоции дошло до негативни, а преминот кон нив од прекрасно време поминато заедно, па разочарувачки настан, солзи… Лесно е да бидеме измамени и да започнеме да мислиме дека постои страст, дури и љубов, помеѓу нас со спротивниот пол. Всушност, тоа е заблуда и измачување.

Сексуална хемија

Одличниот секс ни создава неверојатно чувство, нè исполнува со пријатни емоции, но за жал, сексуалната хемија не значи дека постои љубов помеѓу нас и нашиот партнер. Љубовта во врската се одвива и надвор од спалната соба, и на други нивоа на интимност што постојат. Добриот секс е само додаток. Затоа, ако нема индикации дека врската може да се развие надвор од спалната соба, не треба да се лажеме дека сакаме или сме сакани.

Некој е пријатен со нас

Друга работа што може да се меша со љубовта е добриот однос на некој од спротивниот пол кон нас. Ова може да биде пријател, познаник, колега кој е таму за да ги споделиме вашите љубовни драми, лични разочарувања.

Добиваме поддршка, совети, внимание и ако нашите претходни машки ликови биле фрустрирачки и им недостигала таа емпатија, многу е лесно да погрешиме и да мислиме дека сме заљубени.

Љубомора

Љубомората е дел од љубовните врски. Во мали количини, таа е дури и „корисна“. Но, ако постојано се чувствуваме опседнати со мислата дека партнерот не изневерува, можеби е време да застанеме. Треба да направиме чекор назад и да размислиме зошто се чувствуваме така. Дали мислиме дека не сме достојни за својот партнер или тој не лажел порано? Љубомората исто така може да се измеша со љубовта. Можеби ни недостасува внимание или самодоверба.