Недолично однесување при гласањето: Повеќекратни инциденти со фотографирање на гласачки ливчиња го нарушуваат процесот на гласање.

За време на денешните клучни избори, помошник министерот за односи со јавноста, Тони Ангеловски, расветли низа вознемирувачки настани со недолично однесување при гласањето на повеќе избирачки места. Нагласено од Министерството за внатрешни работи, овие инциденти предизвикаа загриженост за интегритетот на гласачкиот процес.

Село Коџалија се соочува со нерегуларности при гласањето
Околу 11:10 часот, мирното село Коџалија стана фокусна точка на изборен скандал. Локален жител, идентификуван само како С.А., бил фатен како го фотографира своето гласачко ливче на избирачкото место број 1602. Властите сега го истражуваат случајот за да ги утврдат соодветните правни дејствија.

Повторени прекршоци во главниот град
Слично, во Скопје се пријавени два одвоени инциденти на фотографирање на гласачки ливчиња. Првиот се случил околу 12.15 часот на избирачкото место број 2683/1, каде што А.С., 40-годишен од градот, ги прекршил протоколите за гласање. Само кратко време подоцна, беше пријавен уште еден прекршок на избирачкото место 2555, во кој беше вклучено поединец по име С.С. Случаите во моментов се предмет на разгледување од страна на локалните органи за спроведување на законот.
Приведени лица во Охрид и Берово
Понатамошни нарушувања се забележани во Охрид и Берово. Во 12 часот и 15 минути, охриѓанецот А.И., на возраст од 48 години, бил приведен на дело, на избирачко место број 1271. Во меѓувреме, со слични последици на избирачкото место бр.0006 се соочил и 42-годишниот Д.Т., од Берово. околу 12:35 часот. Двете лица се приведени во очекување на дополнителна истрага.

Зајакнување на безбедносните мерки на изборите
Како одговор на овие инциденти, локалните власти ги засилуваат безбедносните мерки на избирачките места. Министерството за внатрешни работи ја истакна својата посветеност за одржување на светоста на изборниот процес и ја увери јавноста дека сите прекршувања ќе се постапуваат со најголема сериозност. Регистрирани се 5 случаи со инциденти кои вклучуваат недолично однесување при гласањето со фотографирање на гласачките ливчиња.