Секој што сонува за долготраен и успешен брак сака да ги знае основите на кои ќе го изгради. Има многу бракови кои траат со години, но и двајцата или едниот од партнерите не се среќни. Вистината е дека во текот на годините во брак секогаш може да има ситуации за кои не сме ни замислувале дека може да ни се случат. Сепак, дури и пред воопшто да помислиме да се омажиме за одредена личност, може да направиме некои грешки што може да завршат до развод.
Избирате партнер кој има спротивни животни планови од вашите со надеж дека ќе го „премислите“. Вистината е дека многу бракови завршуваат со развод само затоа што така започнуваат.
Се мажиш за некој што ќе се трудиш да го промениш. Ова е особено точно за жените. Не можете да промените човек кој не е подготвен да се промени себеси. Ако сега е лошо и подоцна ќе биде лошо.
Вашите родители и пријатели „одлучуваат“ со кого ќе се мажите. Многу луѓе ќе одбијат некој кој е покомпатибилен со нив во корист на некој што се смета за „поприфатлив“ за нивното семејство и пријатели.
Ги игнорирате црвените знамиња. Љубовта навистина не тера да гледаме низ розови очила. Токму ова е една од причините зошто ни е толку тешко да видиме некои предупредувачки знаци. Или ги гледаме, но позгодно ни е да ги поминеме, кажувајќи си дека тоа е минливо, за ситуацијата што е при рака.
Во врска сте со партнер кој прави неприфатливи работи. Ментално и физичко малтретирање, изневерување, лаги…
Се мажите за некој скршен, без изгледи за кариера, без план за иднината. Со склоност кон коцкање, алкохол, кој е мрзлив. Таквите мажи не се менуваат ниту со бракот, ниту со појавата на децата, затоа не се залажувајте.
Дали знаевте дека многу жени кои на крајот се разведуваат од своите партнери се чувствуваат како да знаат дека стапувањето во брак со нивниот партнер е лоша идеја?
Бракот го користите како лек за проблемите во вашата врска. Не, стапувањето во брак нема да ги реши вашите проблеми во врската, освен ако проблемот со кој се соочувате е бракот. Доаѓањето на децата исто така нема да ја поправи вашата врска, која веројатно е веќе исцрпена.
Избирате сопруг врз основа на неговата финансиска состојба. Парите се толку важни за врската што се доволни, а не дека нивниот дефицит создава конфликти меѓу партнерите. Еден богат човек не е гаранција за среќен брак. Со неговите пари може да има многу лоши страни за вас.
Се омаживте затоа што сте наполниле одредена возраст. Ќе има многу луѓе кои ќе се обидат да ви ги наметнат своите сфаќања за животот, семејството, бракот и на која возраст жената треба да основа семејство. Водете се од сопствените сфаќања, а не од сфаќањата на другите.