Американските научници потврдија дека временскиот феномен познат како Ел Нињо започнал во Тихиот Океан и веројатно придонел за затоплување на целата планета, која веќе се затоплува поради климатските промени и рекоа дека 2024 година веројатно ќе биде најтоплата година досега.

Како што објави Би-Би-Си, тие стравуваат дека ова може да доведе до надминување на клучната пресвртница за глобалното затоплување од 1,5 степени Целзиусови, што потенцијално ќе влијае на временските услови ширум светот, односно ќе донесе суши во Австралија, повеќе дождливо време во јужниот дел на САД или ќе ја ослабне Индиски монсуни.

„Ел Нињо сега се интензивира и се чини дека ќе го достигне својот врв подоцна оваа година во однос на интензитетот“, рече шефот на долгорочното прогнозирање на Обединетото Кралство, Адам Скајф.