Постојат неколку теории зад ова истражување

Луѓето родени во октомври имаат поголема веројатност да живеат до 100 години, покажа истражувањето!

Една студија спроведена на Универзитетот во Чикаго спореди луѓе родени помеѓу 1880 и 1895 година, кои живееле до 100 години со своите сестри и браќа или партнери.

Се покажа дека родените во октомври имаат поголеми шанси да доживеат стотка, а и оние родени во септември и ноември се нешто подолготрајни.

Постојат неколку теории зад ова истражување, а една од нив е дека луѓето родени на есен се помалку изложени на сезонски болести, бидејќи во тој период нема многу ниски или многу високи температури.

Сепак, научниците сè уште не можат со сигурност да кажат зошто луѓето кои се родени во октомври се подолготрајни. Во меѓувреме, тие истакнуваат дека на долговечноста влијаат разни други фактори како што се исхрана, физичка активност, избегнување на лоши навики како пушење…