Во револуционерниот чекор во борбата против зависноста од кокаин и крек, бразилските научници претставуваат вакцина со потенцијал за полесно надминување на зависноста, нудејќи нова надеж за оние кои бараат слобода од моќното влијание на тие тешки дроги.
Бразилските научници претставиле нов лек за зависноста од кокаин и крек, во облик на вакцина позната како „Calixcoca“. Станува збор за експериментална вакцина, која покажува ветувачки резултати во испитувања на животните, го стимулира имунолошкиот состав да го блокира влијанието на кокаинот и крекот на мозокот и потенцијално го прекинува циклусот на зависност. Зависниците кои го примаат тој лек повеќе не би ги чувствувале еуфоричните ефекти на тие дроги.
Психијатарот Фредерико Гарциа, кој го водел тимот на бразилскиот Федерален универзитет Минас Гераис одговорен за вакцината, истакнал дека тоа ќе биде прв вакцина да се користи за лекување од кокаин, ако го одобрат регулаторните тела. Проектот неодамна обезбедил главна награда од 500.000 евра на доделувањата на наградите „Euro Health Innovation“ за латиноамериканска медицина, кој го спонзорира фармацевстката компанија „Eurofarma“.
„Calixcoca“ делува така што кај пациентот создава антитела кои се врзуваат за молекулите на кокаинот во крвотокот, правејќи ги преголеми да влезат во мозочниот центар за наградување, каде кокаинот обично предизвикува задоволство со кревање на нивото на допаминот. За разлика од претходните обиди во САД, каде клиничките испитувања не покажале значајни резултати, „Calixcoca“ покажала ефикасност во тестирањето на животни и покажала минимални нуспојави. Истражувачите дури и откриле дека вакцината може да ги заштити фетусите на стаорците од влијанието на кокаинот, што укажува на негова потенцијална употреба во заштитата на неродените деца на бремените зависнички.
Вакцината моментално се наоѓа во завршна фаза на испитување, која ќе вклучува тестирање на луѓе.
Иако „Calixcoca“ претставува значаен напредок во лекувањето на зависноста од тешки дроги, тоа сепак не е универзален лек за се. Неговата точна целна група ќе биде одредена со клинички испитувања, а наменет е за зависници кои закрепнуваат од зависност и кои настојуваат да ја одржат апстиненцијата. Моментално не постои регистриран третман за зависност од кокаин и крек.
За разлика од многу вакцини, „Calixcoca“ е синтетизирана со помош на лабораториски дизајнирани хемиски соединенија, со што се намалуваат трошоците за производство и се елиминира потребата од складирање на студено. Важно е да се нагласи дека, иако вакцината носи надеж, дека нема да биде единствено решение за сите.