Студијата објавена во 2022 година покажа дека игнорирањето може да доведе до чувство на недоверба и отуѓеност.

Ова мора да звучи познато, без разлика дали тоа беше вашиот партнер или вие. Седите со вашиот емотивен партнер, разговарате за нешто и во еден момент сфаќате дека тој воопшто не ве слуша, туку е фокусиран на мобилниот телефон. Иако можеби не изгледа како сериозна работа, овој феномен, кој во Америка го нарекуваа „fabing“ (од „phone“ и „snubbing“), а можеме да го наречеме „фокусирање на телефонот“, е се почеста причина за незадоволство во бракот, пишува Њујорк Тајмс.

Студијата објавена во 2022 година покажа дека таквото игнорирање може да доведе до чувство на недоверба и дистанцирање. Друго истражување покажа дека партнерот кој игнорира често е игнориран.

„Фабирање“ може да биде повеќе различни однесувања – од гледање во телефонот среде разговор, до проверка на телефонот штом разговорот ќе престане или постојано држење на телефонот во рака и гледање во екранот, објасни психолог специјализиран за парови и семејства на Семејниот институт на Универзитетот во северозападниот дел на Ентони.

Тој додава дека тоа е проблем со кој најчесто се соочуваат паровите со кои работи. Но, добрата вест е дека таквото однесување може да се промени, што ќе доведе до подобри односи меѓу партнерите.

Дефинирајте ги границите: Иако е ретко паровите да разговараат за тоа колку и како ќе ја користат технологијата во нивната врска, тоа треба да биде исто толку важно како и каде ќе живееме или како ќе управуваме со нашите финансии.

Предлогот е партнерите да се договорат за време или место каде телефоните или компјутерите нема да се користат, каде што ќе бидат посветени еден на друг.

На пример, истражувањето покажа дека кога луѓето ги држат телефоните на маса за време на оброците, тие се повеќе расеани и помалку социјално ангажирани.

Кажете што ве мачи: ако едниот партнер е фокусиран на паметен телефон или компјутер, а другиот само молчи и размислува, ситуацијата веројатно нема да се подобри.

Клучот е да му дадете до знаење на вашиот партнер дека таквото однесување не е прифатливо и дека доведува до чувство на повреденост, фрустрација и омаловажување.

Комуницирајте: Комуникацијата е клучна во секоја врска. Значи, ако една личност во врска се чувствува како другата да ја игнорира, иако е во иста просторија, еден од најлесните начини да го привлечете нивното внимание е да се обидете да комуницирате.

Ова може да се направи со едноставно допирање за да го тргнете вашиот партнер од фокусот на телефонот или со испраќање порака со содржина како „погледни нагоре“ или „одмори се“ што ќе го привлече вниманието кон себе.

Меѓутоа, штом ќе се привлече вниманието, важно е да бидете јасни и гласни за тоа што очекувате или што ви треба од партнерот. Дури и да мора да го тргне телефонот на страна, пренесува Вечерњи.хр.