ВМРО-ДПМНЕ не гласаше, беше воздржана во гласањето по однос на Џафери.

„Ние сметаме дека и законски несоодветно, но и морално и етички несоодветно е претставник од ДУИ, следејќи ги низата скандали. Ќе набројам само два, на 100 метри од нас видовме како едно момче од 28 години го купи трговскиот центар „Соравија“. А, пред неколку недели видовме како претседател на локален огранок на ДУИ во моментов кога 30-тина авиони летаа над небото на Македонија влезе во кулата за авио контрола во нашата држава, критичен елемент на нашата безбедносна инфраструктура. Значи тоа е ДУИ“, рече тој.

„И затоа сметаме дека тоа е партија која што нема ни тронка одговорност спрема јавноста, спрема системот, спрема институциите“, нагласи потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ.

Муцунски укажа дека желбата за етнизација на состојбите во државата е тема која што ДУИ ќе сака да ја вметне длабоко и во изборниот период.

„Наместо да зборуваме за инвестиции, наместо да зборуваме за владеење на правото, наместо да зборуваме за ценење на луѓето врз основа на нивните успеси и индивидуални резултати и нивното образование, ние зборуваме за етнички прашања. А, тоа единствено им одговара на СДС и на ДУИ. Зошто само тоа на нив им одговара? Бидејќи не можат да се пофалат со ниту еден успех“, истакна Муцунски.