Јелена Ѓоковиќ, работејќи на фондацијата основана од неа и Новак, се занимава со бројни социјални прашања, а особено е посветена на темите за воспитување деца.

Таа и Новак имаат две деца Тара (6) и Стефан (9), а деталите од приватниот живот ги чуваат за себе и ретко што ѝ откриваат на јавноста.

Јелена, која сега работи на темата на конференцијата „Родителски перспективи: Чувства и јасни граници“, одговори на прашањето како повторно и повторно да се покажува љубов кон детето, а во исто време да се биде строг.

– Тоа е одлично прашање, како родител често се прашувам како да им бидеме доволно јасни на нашите деца, и доволно авторитативни да одржуваме одредени граници кои тие не можат да ги преминат. Често ми е тешко ако не сум емотивно регулирана и ако чувствата ме обземаат. Ова е причината зошто многу родители реагираат преблаго или строго, децата немаат рамнотежа и постојаност од страна на нивните родители. Одиме од една крајност во друга. Ним им треба нормална средина за да можат да се развиваат – вели Јелена за Блиц, осврнувајќи се на користењето мобилни телефони од страна на децата.

-Нема да се навраќаме како сме пораснале, децата за жал се изложени на екраните и последиците се повеќекратни. Истражувањата велат дека децата имаат пореметување со дефицит на внимание, социјалните мрежи се дизајнирани да создаваат зависно однесување. Гледаат многу содржини за многу краток временски период, нивниот мозок е трениран да менува многу информации и не можеме да видиме деца кои успеваат да го задржат вниманието во разговорот и на училиште, а да не зборуваме за други проблеми. Се надевам дека ќе најдеме подобро решение – објасни Јелена, која исто така се бори со тоа.

– Се уште се борам успешно, моите деца имаат девет и шест години, засега немаат телефони или таблети. Таблетите се користат во одредени паралелки во училиштата, но засега тоа е во некои граници на здравиот разум – заклучила сопругата на Новак.