После денешниот ден, јас повикувам на целосно народно и седржавно обединување против оваа власт, подавам рака и ги повикувам сите дојдете да се сплотиме и обединиме. Овде имаме работа поважна од секоја партија. За Македонија се работи, ова е тоа време, ова е нашето време, сега е моментот да се обединиме, рече Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, одна прес-конференција по затворањето на гласачките места на првиот круг од изборите за претседател на Северна Македонија.

„Народ се излеа и пораката е јасна – Македонија не се плаши и се враќа во рацете на народот. Целиот народ, ние со вас, наспроти стотина трговци од ДУИ и СДСМ кои се причина за криминалот и страдањата во Македонија. Македонија покажа дека е посилна од криминалот и корупцијата и дека народот е определен“, рече Мицкоски.

Тој кажа дека пред прес-конференцијата го побарал Арбен Таравари, кандидат на коалицијата на опозициските партии на Албанците, на кој му посакал успех на парламентарните и иднина во власта.

„Македонија ќе ги мобилизира сите капацитети. Време е да си ја вратиме оваа Македонија и да испишиме нова деценија. Да не дозволиме ДУИ во вториот круг да направи добар резултат и затоа ве повикувам да излезете да гласаме за Македонија за да биде повторно горда и да биде повторно ваша“, рече Мицкоски од партиската говорница.

Според него, ВМРО-ДПМНЕ била потценета партија пред изборите.

„Ветив дека ќе победиме со најмалку 100.000, а победуваме со повеќе од 170.000 гласови“, рече Мицкоски.