36-годишен медицински техничар бил нападнат со мал нож од 77-годишен пациент на терапија во Градската болница „8 Септември“ во Скопје. Овој инцидент ја нагласува зголемената загриженост за безбедноста на здравствените работници и итната потреба за зајакнување на безбедносните мерки во медицинските установи.

Министерството за внатрешни работи (МВР) извести дека медицинскиот техничар, идентификуван како Д.Т.(36) од Скопје, се здобил со повреди откако бил прободен со нож од М.Н. (77), пациент во болница. Техничарот, за среќа, е во стабилна состојба со полесна рана во градниот кош. Сепак, емоционалната жртва е значителна, според Христијан Костов, директорот на Градската болница „8 Септември“, каде што се случи инцидентот.

По нападот, Костов откри дека пациентот изразил каење и збунетост за своите постапки. 77-годишникот претходно неколку пати бил хоспитализиран поради срцеви проблеми и му бил дијагностициран Ф06, ментално растројство кое се карактеризира со акутни и непредвидливи манифестации.

Ваквите инциденти во кои пациентите го напаѓаат медицинскиот персонал не се невообичаени, вели Костов, нагласувајќи ја потребата од засилено обезбедување во установата. Како одговор на инцидентот ќе бидат засилени безбедносните мерки на ГОБ „8 Септември“ за да се обезбеди безбедност на медицинскиот персонал.

Прекршувањата на безбедноста во здравствените установи претставуваат сериозна закана и за медицинските работници и за пациентите. Со оглед на неодамнешниот инцидент, управата на ГОБ „8 Септември“ се обврза да ги зајакне безбедносните мерки. Ова вклучува зголемен надзор, контрола на пристап и подобрена обука за болничкиот персонал за ефикасно справување со непредвидени ситуации.