Трилогијата „Господарот на прстените“ сè уште има многу обожаватели, а многу актери ги одбија улогите во неа, меѓу кои Шон Конери, Кристофер Пламер, Николас Кејџ и Ума Турман.

За разлика од Конери, кој не го разбра изворниот материјал или Пламер, која не сакаше толку долго да биде во Нов Зеланд, Ума Турман ја одби улогата од семејни причини. Во филмот, актерката требаше да портретира млад воин Рохан, внука на кралот Теоден Еовин, кој го убива кралот-вештер од Ангмар. Откако ја одби улогата, Еовин ја играше Миранда Ото.

За време на гостувањето во шоуто со Стивен Колберт, Ума Турман откри дека ја одбила улогата бидејќи во тоа време го родила своето прво дете и чувствувала носталгија. Актерката не сакала да го земе своето дете со себе во Нов Зеланд, каде што требало да ги помине следните три години.

Турман оваа одлука ја нарече „една од најлошите одлуки во нејзиниот живот“ и иако имаше добра причина да ја одби улогата, жали што не се појави во популарната трилогија.

И покрај сè, одбивањето на „Господарот на прстените“ можеби беше најдобрата одлука за кариерата на актерката бидејќи и овозможи да ја игра главната улога во „Убиј го Бил“ и „Убиј го Бил 2“ на Квентин Тарантино.