Врне на веќе влажно, вели една поговорка која се однесува на оние кои парите постојано им „врнат“. Така е и во случајот на Мајкл Џордан. Бидејќи по кариерата во НБА, во која заработи околу 90 милиони долари од плата, неговото богатство не покажува знаци на намалување. Напротив.

Последната вест е дека благодарение на добивката што ја пријави Џордан Бренд во фискалната 2022 година (5,1 милијарди долари), во касата на Мајкл Џордан влегле над 250 милиони долари, врз основа на договор со Најк кој му плаќа 5% од приходите наплатени на брендот инспириран од неговото име. Еден вид годишен чек кој завршува во џебовите на легендарниот број 23 од Чикаго, имајќи предвид дека дури и во 2021 година приходите на Џордан Бренд (за 31% зголемени на пазарот во споредба со 2020 година) достигнаа 5 милијарди долари. Бројки кои ја намалуваат џуџестата заработка на МЈ како играч (во време кога договорите не беа толку богати како сегашните) и што доведе до проценка на имотот на поранешниот играч на 1,7 милијарди долари, според пресметките на „Форбс“. Толку успешна комбинација, онаа развиена од 1984 година помеѓу Мајкл Џордан и Најк, што холивудските главни „играчи“, како Бен Афлек, на пример, ќе снимаат филм посветен на него. Самиот Афлек се согласи да го режира претстојниот „Ер“ (Air), филм кој ќе ја има премиерата во кината низ Америка на 5-ти април. Во Европа, секако, ќе пристигне речиси истовремено.

„Ер“ ќе ја раскаже приказната за успехот на договорот потпишан во 80-тите со тогашниот бруцош на Чикаго Булс, кој подоцна се претвори во партнерство предодредено да има неверојатно влијание врз американската и светската популарна култура. Покрај режијата, Афлек ќе биде вклучен и како актер во улогата на Фил Најт, основачот на Најк, додека неговиот филмски партнер Мет Дејмон ќе ја игра улогата на Сони Вакаро, а на Вајола Дејвис ѝ е резервирана улогата на мајката на Мајкл Џордан, госпоѓа Делорис.