Матурантите се заглавени со многу дилеми за нивната иднина. Конкретно, дипломираните медицински курсеви за Алсат изразуваат дека сакаат да придонесат за својата татковина и покрај тоа што медицинската сестра е една од најбараните професии во странство. Според матурантите, дури по дипломирањето ќе работеле во странство.

„Јас сум космополитска личност, имам многу почит и љубов кон другите народи. Ако ми се укаже можност да заминам во странство и да добијам образовно искуство, би ја прифатил. Сепак, ќе се вратев во родниот град и тука ќе го применив стекнатото знаење за да им помогнам на моите сограѓани“, изјави матурантка.

„Како што доаѓа возраста на зрелоста, сметам дека е подобро да останам овде бидејќи тука го имам семејството, условите. Потешко е да се преживее во странство затоа што е туѓа држава и народ. Потешко е да се дружат, затоа ќе останев овде“, потенцираше друг матурант.

„Тие бараат луѓе во најразвиените земји во Европа, но јас претпочитам да останам овде и да придонесувам за мојата земја, исто како што го започнав мојот живот овде и го завршив“, вели една матурантка.

Дел од матурантите сметаат дека треба да се подобрат условите во средното образование. Според нив, неопходно е да се даде значење на снабдувањето со стручни текстови.

„Постојано се соочуваме со недостиг на книги кои се неопходни за учење. Сами ги купивме потребните материјали. Навистина е тешко кога немаш материјал за учење додека професорите го бараат. Имаше да се купат, но не секој има можност да ги купи во текот на четири години“, рече матурантка.

„Само немањето материјал е причина што веројатно ќе ве кочи на часовите, но верувам дека сите професори даваат се од себе да ги пополнат тие празнини. Ако не продолжам со општа медицина, ќе се вратам на некоја гранка од медицината“, изјави матурантка.

По завршувањето на учебната година матурантите ги очекува следниот предизвик, државната матура.