Дознајте за подмолно суптилните техники што другите луѓе ги користат за да ве контролираат и да ве натераат да „танцувате на нивната мелодија“. Зборувајќи за овие трикови, ќе ве научиме како да им одолеете.
Во секојдневниот живот понекогаш сме изложени на манипулации за кои не се ни сомневаме. Ајде да ги погледнеме пет од овие мали трикови за манипулација кои веројатно ги земате здраво за готово. Познавањето на овие манипулации ќе ви помогне да им одолеете и конечно да дејствувате според вашите потреби, а не според туѓите.
1. Манипулирање „ми треба“ наместо „сакам“
Една таква манипулација е користењето на фразата „треба“ наместо „сакам“. Ова го менува вистинското значење и ги претвора туѓите желби во наводна објективна неопходност. Наместо директно да кажат нешто што го сакаат, манипулаторот и ние понекогаш ја користиме оваа фраза за да ги убедиме другите да го исполнат барањето.
2. Манипулација „Може ли?…“
Со оваа техника одговорноста ја префрламе на соговорникот искажувајќи ја нашата желба да направиме нешто. Да се каже „не“ кога прашањето е формулирано на овој начин е многу потешко, бидејќи може да се сфати како одбивање помош или поддршка. Овде е важно да се разбере дека секогаш имаме право да не следиме туѓо водство и да поставуваме свои граници. Дури и ако звучи малку грубо.

3. Манипулацијата „Сите го знаат тоа…“
Третата техника е да се користи фразата „Сите знаат дека…“. Се користи за да се убеди соговорникот во вашата гледна точка. Тоа оди вака: Ако не се согласувате со некоја изјава, вие признавате дека не знаете нешто што сите други го знаат. Всушност, она што „сите го знаат“ не е секогаш ни факт – манипулаторот може на овој начин да го „конкретира“ своето субјективно мислење. Важно е навреме да го вклучите критичкото размислување кога ќе слушнете такви изјави во говорот на вашиот соговорник.
4. Манипулација „Што ќе изберете: опција 1 или опција 2?“
Оваа формулација нè соочува со непостоечки избор и ги ограничува првично постоечките опции. Во реалноста, може да има многу повеќе опции од само еден пар, а повеќето од нив можеби ќе ни се допаднат многу повеќе од она што ни се нуди. Притоа, со оваа формулација, првично се отфрла одбивањето, што е исто така суштински погрешно.
5. Манипулација „Еднаш ти кажав…“
А последната техника е да се користи фразата „Еднаш ти кажав…“. Таквата формулација се користи за да се создаде чувство на обврска или вина. Повеќето од нас живеат според правилото „мора да платиш за се“. Понекогаш луѓето можат да ја користат оваа навика како манипулација. Некои луѓе помагаат „љубезно“ и потоа бараат од нив да се оддолжат за нивната добрина кога ќе им биде потребно. Сепак, важно е да се запамети дека односите генерално се засноваат на взаемна поддршка, а не на чувство на должност. Почетното знаење за овие манипулации веќе значително ја намалува можноста некој да може да ги искористи против вас. Бидете сигурни и не плашете се да се залагате за вашите права и граници.