Прва награда освои тимот македонски научници на 62-риот Интернационален медицински научен конгрес за НЕУРОНАУКА ,,MIND AND BRAIN” во Пула, Хрватска

Мултидисциплинарниот тим од Медицинскиот и Природно-математичкиот факултет Скопје го освои првото место на тридневниот Конгрес во Пула , што заврши вчера.

Како што изјави за Канал 5 , проф. Др. Владимир Рендевски станува збор за интерактивен математички софтверски пакет за предвидување на веројатноста за рана смртност, кај пациентите со хеморагичен мозочен удар.

Студијата е базирана на мерење на биохемиски, радиолошки и клинички варијабли, со сензитивност на методата од 88%.