Македонската активистка Светлана Мишева во Ротердам е одликувана со наградата „Златен Птоломеј“ – наметка на македонското достоинство и стана почесен претседател на Македонската заедница во Холандија.

„Светлана Мишева е голем промотор на Македонија од својата рана младост како активен член на фолклорниот ансамбл „Орце Николов„ и во 60-тите години на минатиот век настапувала на скоро сите фолклорни фестивали низ целиот свет. Во Холандија живее од 1971 година и таму помагала на бегалци, сиромашни и болни за чија хуманост, посветеност и грижа е одликувана во 2009 година,“ соопштија денеска од Македонска заедница во Холандија.

Мишева е единствен одликуван граѓанин од македонско потекло со награда за животно дело од Македонската заедница во Холандија.

За Мишева на настанот зборувал поранешниот градоначалник на Хендрик-Идо-Амбахт, Херман Јонкер во чиј мандат беше доделено одликувањето.

„Херман Јонкер во пофалната реч се наврати во сеќавањата кога за првпат ја запознал Светлана, како подоцна станале колеги во Работничката партија во Холандија, за нејзините функции во општинскиот совет и за нејзината пред сѐ човечка димензија и пристапот кон лица од различни националости. Светлана Мишева го збогати нашето општество со нејзиното присуство и работа овде и сесрдно ѝ благодариме за тоа,“ велат од Македонска заедница во Холандија.

На настанот исто така присуствувале и претставници на Македонската амбасада од Хаг, македонската црковна општина од Утрехт, претставници на македонската академска заедница во Холандија и македонски активисти од Германија, Франција и Белгија.

„Светлана Мишева ги повика Македонците во Холандија и во светот да не се откажуваат од својата културна и идентитетска борба,“ посочуваат во соопштението од Македонската заедница во Холандија.