Центарот за управување со кризи (ЦУК) известува за 1.590 итни повици на 112 во последните 24 часа, три пожари на отворено и други интервенции за гасење пожар од појава силен ветер кој предизвикал повеќе видови штети.

Цук одговорило на 18,05% итни реални повици за комбинирано решавање, речиси двојно повеќе од дневниот и ноќниот просек заедно со 59,43% од „повиците кои не се итни случаи“.

Во 13 часот и 45 минути во Регионалната ЦУК Скопје преку Е-112 е пријавено за паднат фасаден дел и можност за нов пад на улицата. „Димитрие Чуповски“ (кај „Табако Жак Мар“), во близина на Министерството за правда. За ваквата состојба РЦУК Скопје ги извести општина Центар и Полициската станица Центар („Беко“).

Поради силниот ветер што во текот на денот го зафати Скопје, на единствениот телефонски број за итни случаи Е-112 пристигнаа пријави за паднати дрвја на шест локации, една канделабра и четири оштетени автомобили. Пријавени се и домови и згради со оштетени покриви. Од ЦУК известуваат дека сите овие извештаи РЦУК Скопје веднаш ги проследува до надлежните институции како општини, јавни претпријатија и надлежни АД на понатамошна обработка.

Подрачниот ЦУК Струмица известува дека околу 11:30 часот силен ветер ја зафатил општината, при што на единствениот број за итни случаи 112 биле пријавени три паднати лимени покриви и четири паднати дрвја. Истиот веднаш бил префрлен на општинските власти, а пожарникарите на ТППЕ Струмица секогаш помагале .

Пожарникарите гасат три пожари на отворено, а истовремено и урбани пожари. Од 13.10 до 14.10 часот пожарникари на ТППЕ Неготино со двајца пожарникари и едно противпожарно возило гаснеле запалена ниска вегетација кај „Винарската визба Фонко“ во населба „На Куријски Пат“, информираат од Регионалната ЦУК – Велес. Пожарот во општина Неготино започна со паднат кабел за далновод. Од 16:55 до 18:15 часот ТППЕ Куманово со тројца пожарникари и едно ПП возило изгаснало запалена ниска вегетација кај Черкезе, а од РЦМК Скопје известуваат дека БППЗ на Град Скопје имала помала брза интервенција на отворено поради запалени картони. , кои беа опасни поради ветерот.

Секторот Е-112 на ЦУК пријави 1.590 повици на единствениот број за итни случаи 112 во последниот извештај. „Вистинските“ итни случаи биле 40,57 отсто. 59,43% биле „неитни повици“ за други потреби на граѓаните или не биле итни.

44,88% од повиците биле во полиција, 33,66% до ЕМТ и 3,41% до пожарникари. ЦУК известува за 18,05% од итни реални повици за комбинирано решавање, речиси двојно повеќе од просекот од 3% до 10% што ги решава и 59,43% „неитни повици“ за координирање на итни случаи чија природа „бара“ комбинирано дејство на неколку државни институции или служби.