Пејачот Ламбе Алабаковски на Големо Езеро на Пелистер ја испеја традиционалната македонска песна „Заветна“ која пред 31 година ја отпеа пејачот Пепи Бафтировски. На Големо Езеро се искачи по „Дебел Рид“, а песната ја испеа на брегот каде уживаа голем број на посетители.

За потсетување, текстот е на Георги Барбаровски, а брат му Миле Барбаровски е автор на музиката. Станува збор за една од оние песни во кои Бафтировски го опејуваше родниот крај.

Создадена е пред повеќе од 30 години и е песна која ја опејува вековната тага што се пренесува од поколение на поколение, но и вербата дека ќе дојдат подобри денови.

Видео: Bitola News