„Русија ја гледа Европската унија како непријателска асоцијација“, изјави министерот за надворешни работи Сергеј Лавров.

„Европската унија ја „изгуби“ Русија. Но, таа е самата виновна. На крајот на денот, земјите-членки на ЕУ и лидерите на самата Унија отворено зборуваат за неопходноста од нанесување стратешки пораз на Русија, како што рекоа. Од тие причини, ЕУ ја сметаме за непријателско здружение“, истакна Лавров во интервју за неделникот Аргументи и Фактив.

Меѓу другите причини за односот на Москва, Лавров го наведе испраќањето муниција и оружје на Украина, пренесува РИА Новости.