Наместо маратонски секс и „спонтано“ уништување на креветот поради насилно водење љубов, голем број мажи всушност сакаат – нежност под покривката.
“Би се срамам да им признаам на пријателите, но нежното водење љубов ми е омилено. Сакам кога мојата партнерка со својот поглед и допир јасно кажува дека ме сака и нема проблем да преземе иницијатива да ми го покаже тоа”, признава. еден маж (34).
“Немам ништо против сексот во брзање, но никогаш не ги задоволува моите најдлабоки потреби. Најмногу го сакам кога нежно ме соблекува, ме бакнува по целото тело и кога полека достигнуваме оргазам. Тогаш се чувствувам поврзано, како да сме се едно“, додаде тој.
Некои нови студии потврдуваат дека таквите мисли се сè почести кај мажите.
„Мажите не секогаш сакаат да бидат тие што ќе иницираат сексуален однос“, вели д-р Даун Мајкл, специјалист за клиничка сексологија. Таа објаснува дека ако мажите мораат да иницираат секс секој пат, почнуваат да се чувствуваат помалку привлечни, а може да развијат и страв од лоши „вештини“ во спалната соба.
“Некои мажи сакаат кога нивните сопруги се доминантни, но таа доминација не ја практикуваат на груб начин. Напротив, доминираат со грижата. За тоа ретко се зборува, но мажите навистина сакаат нежност во спалната соба. Сакаат интимност со жена преку нежен, љубовен секс.“ „Жените забораваат дека и мажите се емотивни суштества и дека сексот е огромен израз на интимност“, вели докторката.