Сите знаеме барем една жена која е секогаш стабилна кога се во прашање финансиите. Знаете за што зборуваме – можеби не заработува многу, но без промашување управува со секое евро – навреме си ги плаќа сметките и кредитната картичка, не калкулира дали може да си дозволи кафе и газиран пијалок или само кафе и вода. Однадвор, се чини дека парите природно течат кај овие жени, а ние се чувствуваме како да откриле животна тајна за која не сме свесни. Сепак, вистината е дека тие едноставно имаат здрави финансиски навики. Ако сакате да станете една од овие жени, дојдовте на вистинското место. Со мало водство, можете да го победите стресот и подобро да управувате со вашите приходи.

  1. Планирајте го буџетот со строга формула

Преземете апликација и кога ќе добиете плата, напишете ја сумата. Потоа внесете го секој трошок што го имате во различни колони. Така, ќе бидете свесни колку „трошење“ пари имате кога ќе ги отстраните сметките, намирниците и транспортните трошоци. Овие пари може да се искористат за работи како нова чанта, нов маникир или ноќно излегување со девојките. Вежбајте самоконтрола и избегнувајте импулсни купувања.

Традиционално, финансиските експерти препорачуваат користење на правилото 50/30/20 кога станува збор за буџетирање. Ова правило вели дека 50% од вашите приходи треба да одат за животни трошоци, 30% за трошоци за „забава“ (кабловска телевизија, излегувања, одмори итн.), а 20% за заштеди, инвестиции и исплати на долгови.

  1. Преземете финансиска одговорност

Друго нешто што жените на кои секогаш им е заедничко е фактот што тие ја преземаат контролата над своите финансии. Тие знаат каде доаѓаат и одат нивните пари затоа што редовно ги следат нивните приходи и расходи, често го прегледуваат нивниот буџет и го прилагодуваат доколку е потребно, и се обврзуваат да ги плаќаат сметките навреме за да избегнат акумулација на камата или долг од пропуштени плаќања.

  1. Имајте богат начин на размислување, но живејте според вашите можности

Начинот на размислување и олицетворение на личноста што ќе станете е исклучително важна! Наместо да се фокусираат на надворешната вредност, жените со средства се фокусираат на зголемување на нивната внатрешна вредност за да ја подигнат нивната самодоверба, да создадат размислување за богатство и да го проектираат во светот. На пример, тие внимаваат на нега на кожата, вежбање и многу одмор наместо да ги купуваат сите модни трендови во сезоната. Се разбира, модата не е во втор план, но тие претпочитаат да заштедат и да купат на попуст нешто вредно отколку 10 работи со краток век на траење.

  1. Изградете итен фонд

Како што сите знаеме, животот може да биде неуреден и прилично неуреден. Ако пандемијата нè научи нешто, тоа е дека мора да бидеме подготвени за неочекуваното. Во секој момент, може да бидете отпуштени, да добиете тешка медицинска дијагноза или други вести кои ќе ви го променат животот што може негативно да влијаат на вашиот живот (и на вашиот паричник).

Затоа секогаш треба да имате фонд за итни случаи што не го допирате освен ако не се случи нешто важно. Може да почне со малку, да речеме 500-600 евра. Многу луѓе сакаат да започнат со 1000 евра. Сепак, експертите велат дека идеално, вашиот квартален приход треба да се штеди како фонд за итни случаи.