Денеска Димитар Ковачевски ќе поднесе оставка на позицијата премиер – тоа вчера самиот го соопшти.

Со тоа во оставка е целата негова влада.

Со овој чекор ќе почне процедурата за избор на нова „Пржинска“ влада во која ресорите за внатрешни работи и за труд и социјала, како и три заменички места, ги добива опозицијата.

ВМРО-ДПМНЕ се уште не ги соопштило имињата за овие позиции.

Ситуацијата се усложнува зашто на изјавите на ВМРО-ДПМНЕ дека ќе предложи кадри, но нема да гласа „за“ владин кабинет кој ќе го предводи Талат Џафери, мнозинството одговори дека во тој случај ќе биде предложена влада во која местата наменети за опозицијата ќе останат празни.

„Има доволно време до недела за сите работи да се договорат. Сите треба да бидат сериозни. Не може некој да се однесува како 13-годишно дете – јас ќе предложам и нема да гласам, нема да гласам ова, нема да гласам она. Значи, секој мора да биде сериозен. Никаде во свет нема да предлагате министри а друг да ви ги гласа. Еве, најдете ми еден пример кај што некој предложил министри и барал да му ги гласа некој друг“, изјави Ковачевски.