Штрајкот на актерите во Холивуд трае веќе со недели, а сега се случи нов инцидент во кој актерите и другите работници во филмската индустрија сакаат да го свртат вниманието на условите во кои работат.

Каскадерот на актерот Харисон Форд, Мајк Маса, се самозапали за време на штрајкот на синдикатот на актерите во знак на протест.

Маса, искусен каскадер и член на синдикатот SAG-AFTRA, се качи на бината на протестот во Атланта и си ја запали облеката.

„Не сакаме AMPTP да нè искористува“, изјави тој пред синдикатот на продуценти.

SAG-AFTRA се обиде да преговара со Алијансата на филмски и телевизиски продуценти (AMPTP) во име на каскадерите, но не беа успешни.

Во својот говор тој се присети на својот колега Џон Бренекер, кој почина на снимањето на серијата „Walking Dead“ во 2017 година.

„Кажете му го тоа на мојот пријател кој почина додека работеше на вашата серија. Кажете му го тоа на секој од нас кој има скршени коски за вашите филмови и серии“, рече тој.

Меѓу предлозите беа подобри плати за координаторите на акробации, примање провизии од репризи на мрежата и емисии за стриминг со големи буџети, и прекувремена работа или одмор помеѓу работните денови „за да се реши проблемот со неприфатливо долгото работно време“.