Антички Египет, Античка Грција, Рим – од сите нив до денес стигнале до информации за исклучителните лековити својства на кревко и миризливо растение, чие име е нане. Припаѓа на родот на повеќегодишни тревни растенија.

Билката денес е многу позната по смирувачка и терапевтска. Ефикасно е и во форма на чај и арома на етерично масло, и со триење на ливчињата меѓу прстите, но и во комбинација со други билки: глог и валеријана, на пример.

Во овој случај, апсорпцијата на нивните седативи делува директно на нашиот нервен систем и ни помага да се смириме под стрес, силни емоции и анксиозност. Во реалноста, сепак, растението сè уште има многу придобивки за нашето тело.

Пред се, добро е да се спомене дека нането е помагало за варење. Нејзиното дејство е такво што помага при низа проблеми поврзани со дигестивниот тракт. Тие вклучуваат дури и ублажување на болката и непријатноста во присуство на гасови и намалување на надуеноста.

Сериозен ефект има и во случај на вознемирен стомак. Билката ефикасно ги смирува процесите во нашиот желудник и цревата. Освен тоа, не смееме да заборавиме да го споменеме и неговото незаменливо дејство во варењето на храната.

Така, индиректно, со зголемување на метаболизмот, може да се каже дека и нането благотворно делува на слабеењето.