Живееме во слободно време и секој може да биде како што сака. Ова се однесува на нашиот изглед, како и на секоја област од нашиот живот – работа, кариера, врски. Ако немате партнер и сте стигнале до точка кога луѓето на ваша возраст ви се здодевни, можеби треба да барате помлад придружник. Затоа во следните редови ви нудиме неколку вредни совети кои ќе ви помогнат доколку сакате да заведете помлад маж. Тука се:
Не секогаш укажувајте на разликата во годините
Иако нема ништо лошо да разговарате за разликата во возраста во вашата врска, обидете се да не ја правите главна тема на разговор кога сте заедно. Ова може да направи вашиот помлад партнер да се чувствува непријатно, загрижен за вас, па дури и на овој начин можете да направите да изгледате лошо. Ако не можете да престанете да размислувате за разликата во годините, запрашајте се дали навистина ја сакате оваа врска и дали сте подготвени да ја имате. Можеби „проблемот“ не е возраста, туку вашата визија за тоа како треба да бидат работите. Обидете се да споделите повеќе детали за ситуацијата со вашите блиски пријатели и видете што би ве советувале. Ако не можете сами да се справите, побарајте помош од терапевт.
Не плашете се да ја покажете вашата самодоверба
Една од најатрактивните квалитети што ги имате кога имате 40 или повеќе години е вашата самодоверба. Знаеш кој си, што сакаш и не се плашиш да го покажеш тоа. Оваа зрелост и самодоверба често играат голема улога во привлекувањето на помлад маж. Според д-р Пол Хокемаер (лиценциран терапевт за брак и семејство), „Жените во нивните 40-ти имаат тенденција подобро да се познаваат себеси, а тоа ги прави да се чувствуваат посигурни и подобро во сопствената кожа“. Искористете го ова во ваша корист и не плашете се да се наметнете.
Не му кажувајте дека треба да порасне
Ако сте силно привлечени од оваа личност и сте во врска некое време, можеби ќе почувствувате дека можете да ѝ верувате и да и дадете совет. Но, запомнете, постои тенка линија помеѓу поттикнување на личен раст и постојано имплицирање дека вашиот потенцијален партнер треба да „порасне“. Ако сакате да му предложите да проба нешто ново или да се предизвикате на некој начин, прво покажете му почит. Наместо да кажете: „Треба да пораснеш“; кажи – „Мислам дека ова може да биде одлична можност за тебе“. Ако со текот на времето чувствувате дека вашиот партнер не презема одговорност за себе, можеби е време да направите чекор назад во врската. Не се обидувајте да преземете контрола или одговорност за неговите избори и одлуки.
Учете еден од друг
Разликата во години носи единствена предност: различни перспективи и искуства. Ова нуди одлична можност за заеднички раст. Почитувајте ги лекциите и сознанијата до кои секој од вас ќе дојде. Иако можете да бидете помудри поради вашите животни искуства, вашиот партнер може да ви покаже нова перспектива. Таквата интеракција не само што го поттикнува личниот раст, туку и поттикнува меѓусебно почитување, камен-темелник на секоја успешна врска. Затоа покажете му на вашиот потенцијален партнер дека не ви пречи да учите и да растете заедно.
Поминувајте повеќе време со неговите пријатели
Еден од најдобрите начини да се премости јазот во години е да поминува повеќе време со своите пријатели. Комуникацијата со луѓе блиски до вашиот партнер ќе ви помогне подобро да ја запознаете нивната култура, интереси и вредности. Исто така, ќе ви овозможи да видите како се однесува со другите луѓе и дали можете да се вклопите со неговите пријатели. Дајте си време, а ако вашата врска е сериозна, тогаш можете да го запознаете со вашето семејство, а тој да ве запознае со неговото.
Разговарајте за насоката во која сакате да се движи вашата врска
Разликата во години може да значи дека имате различни вредности во животот. Затоа е суштинско да се разговара за целите и очекувањата на вашата врска. Разговарајте за тоа што сакате и двајцата од вашата врска и какви било други очекувања или потреби што ги имате. Ако сте зрела жена, сигурно не би сакале да си го губите времето. Размислете и разговарајте дали сакате само да се забавувате заедно или ако сметате дека вашата врска може да добие посериозен правец. Ова ќе ве спаси од многу идни недоразбирања.