Љубовта може да биде вистинско лудило. Необјаснивите механизми со кои изгледа срцето може да ве остават со длабоки рани, особено ако пребрзо се заљубите. Заљубувањето брзо го замаглува вашето расудување и често на крајот од денот се наоѓате себеси дека паѓате на погрешна личност и вашето срце е скршено.

Колку време е потребно за да се заљубите?

Љубовта е забавна и вртоглава колку што е тешка. Вашето срце не секогаш прашува кога и колку брзо да се заљубите. Тоа едноставно се случува, но тогаш повредата може да биде голема.

За да си го олесните животот и да престанете да се заљубувате во погрешна личност, видете како можете да направите вашето срце и ум да се заљубуваат побавно, свесно, намерно. Така, во овој подолг процес, ќе си дадете време да сфатите дали сте со вистинската личност и да дадете шанса љубовта да се расплетува во вистинска длабочина.

Не мешајте ја привлечноста со љубовта.

Една од најчестите грешки на почетокот на врската, а понекогаш и пред да започне, е погрешното привлекување со љубов. Премногу им придавате важност на емоциите кои ве обземаат наместо реално да ја гледате ситуацијата. Набрзина да им придавате преголема важност на чувствата што се појавуваат во вас, ќе ви го замати расудувањето и може да ви донесе многу болка.

Немојте да имате секс на првиот состанок.

Колку и да ви се допаѓа мажот и веќе сте почнале да имате чувства и привлечност кон него, не брзајте премногу во сексот. Ова дополнително ќе ви го замати расудувањето и може да ве повреди. Ако сакате вистински да се заљубите, почекајте малку.

Не се откажувајте од омилените хобија и навики.

Новите врски се возбудливи на почетокот, па затоа некој има тенденција да ги напушти вообичаените секојдневни навики, па дури и хобито. Толку сте „заљубени и изгубени“ што ги напуштате работите кои до неодамна ве правеа среќни или обврските. Ако сакате вистински и длабоко да се заљубите, не дозволувајте бранот на емоции да ве поколеба.

Не откажувајте се поради него.

Една од грешките што многу жени ја прават е да се откажат од се што им е важно само за да бидат со мажот во кој се заљубени. Многу често во вакви случаи разочарувањата доаѓаат по некое време. Кога ќе ја запознаете личноста, ќе ја видите во нивното вистинско светло и ќе сфатите дека таа не е за вас и дека вашата љубов не е длабока, ќе зажалите што ќе му свртите грб на вашиот живот и на важните работи во него.

Не бидете целосно достапни премногу брзо.

Ако сакате вашата љубов да биде вистинска и длабока, не брзајте во авантурата премногу брзо. Немојте да бидете постојано достапни веднаш штом му требате или ви се јави. Бидете помистериозни, позафатени со сопствениот живот, подалечна дури и за да бидете поинтересни и да си дадете време да ја процените ситуацијата пред да брзате во љубовта.

Бидете внимателни.

Не подлегнувајте на илузии и розови очила. Обидете се да бидете објективни пред да си дозволите вистински да се заљубите. Идеите што ги градите за себе и во кои се заљубувате често немаат никаква врска со реалноста. Оттаму доаѓаат разочарувањата потоа.

Почекајте пред да го запознаете со семејството и пријателите.

Доколку сакате вистинска врска во која има вистински длабоки чувства, не брзајте да го запознаете партнерот со блиските луѓе. Ова е задолжително, а ако не е во таа фаза на чувствата, може дури и да се повлече.

Бидете свесни за вашите слабости и бидете внимателни со нив.

Кога човек свесно внимава на своите слабости, полесно му е да управува со нив и да не подлегне на нив. Ако знаете дека имате склоност лесно да се заљубувате и да се препуштате на чувствата, дозволувајќи им да го заматат вашето расудување, обидете се да ја контролирате оваа ваша слабост.

Обрнете внимание на вашите чувства.

Дишете длабоко и обидете се да ги контролирате вашите емоции кога чувствувате дека стануваат премногу интензивни и знаете дека е прерано. Свесното управување со вашите чувства можеби звучи како убиец на страста и трепкање, но всушност ви овозможува да бидете попрецизни во изборот што го правите.

Ставете се себеси на прво место.

Можеби ви звучи себично, но важно е да се ставите себеси на прво место бидејќи никој друг не би го направил тоа несебично и целосно безрезервно.