Каде што споделувањето на лоши вести може да биде тешко, важно е да се обезбеди сочувство и разбирање за оние кои ги слушаат. Еве неколку начини како може да се споделат лоши вести на начин кој може помалку да ги повреди слушателите:
Бидете сочувствени и обзирни: Изразете разбирање за тоа колку може да биде тешко за нив да ги чујат лошите вести.
Користете нежен и умерен тон: Избегнете да бидете премногу директни или груби. Комуницирајте на начин што ќе ги олесни тешките емоции.
Бидете чесни и јасни: Користете јасен, но чувствен јазик за да објасните што се случува. Избегнете намалување или скривање на вистината.
Понудете поддршка и помош: Поставете се на располагање за поддршка и помош по потреба. Покажете готовност да бидете таму за нив.
Дозволете време за реакција: Луѓето различно реагираат на лоши вести. Одвојте време за нив да ги процесираат информациите и да се изразат.
Пример за споделување лоши вести сочувствено може да биде: “Имам лоши вести за кои сакам да разговарам со тебе. Разбирам дека ова може да биде тешко да се слушне, но сакам да бидам тука за тебе и да те поддржам во ова време.”
Со внимателен и чувствен пристап, може да се помогне на луѓето да се справат со лошите вести и да се почувствуваат поддржани.